Uutiset

Vladimir Putin antaa jälleen odottaa itseään – Presidentin myöhästyminen laittaa aikatauluja uusiksi

Vladimir Putinin valtiovierailu Suomeen on pääsemässä keskiviikkoiltapäivänä vauhtiin aikataulusta jäljessä. Putinin on määrä tavata tasavallan presidentti Sauli Niinistön Presidentinlinnassa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa keskiviikkona tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Kuva: MAXIM SHIPENKOV/POOL
Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa keskiviikkona tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Kuva: MAXIM SHIPENKOV/POOL

Venäjän presidentti Vladimir Putinin Suomen-vierailu on alkamassa huomattavasti aiottua aikataulua jäljessä.

Tasavallan presidentin ilmoittaman alkuperäisen aikataulun mukaan Putinin oli määrä saapua Suomeen työvierailulle noin kello 14.30, mutta Venäjän federaation presidenttiä kuljettanut kone pääsi julkisten tietojen perusteella nousemaan vasta noin kello 15:n aikaan Moskovasta. Lentomatka kestää noin tunnin.

Vladimir Putinin on määrä tavata Presidentinlinnassa tasavallan presidentin Sauli Niinistön pian saapumisensa jälkeen.

Putin on tunnettu siitä, että hän antaa odottaa itseään. Putinin saapumista ovat aiemmin joutuneet vartoilemaan muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel kuin paavi Franciscus.

Tiukat turvatoimet

Presidenttien tapaamisen vuoksi liikkumista ja liikennettä on rajoitettu paljon Helsingin keskustassa. Muun muassa Kauppatori on suljettu kokonaan, ja turvallisuustoimet ovat tiukat.

Presidentinlinnan vieressä sijaitsevan korkeimman oikeuden rakennuksen katolla oli iltapäivällä muun muassa tarkka-ampujia.

Viralliset keskustelut Presidentinlinnassa

Niinistön ja Putinin tapaaminen käynnistyy kahdenvälisillä keskusteluilla.

Tällä hetkellä Venäjän ja Suomen välillä ei ole polttavia ongelmia, joten keskustelujen aihekirjo voi olla laaja. Putin ja Niinistö ovat muutenkin tavanneet säännöllisesti, edellisen kerran huhtikuussa.

Putin puolestaan vieraili viimeksi Helsingissä heinäkuussa 2018, kun hän ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitivät kahdenvälisen tapaamisen.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan keskiviikkona pidettävän keskustelun puheenaiheina ovat ”alueelliset ja kansainväliset kysymykset”.

Viesti on pitkälti samankaltainen myös venäläisten leirissä: Putinin avustaja Juri Ushakov kertoi aiemmin uutistoimisto Ria Novostille, että tapaamisen aiheina ovat vuorovaikutus arktisella alueella, Itämeren lentoturvallisuuden parantaminen sekä alueelliset ja kansainväliset asiat.

– Kaikkein tärkeintä minun mielestäni tapaamisessa on yrittää pysyä mahdollisimman tarkkaan jyvällä, mitä Venäjä ajattelee maailman kehityksestä ja geopolitiikasta, Niinistö luonnehti tiistaina suurlähettiläspäivillä Ilta-Sanomien mukaan.

Keskusteluissa voi nousta esiin myös Ukraina ja Venäjän miehitys Krimillä. Teema voi tulla puheeksi esimerkiksi sen takia, että Niinistö tapaa syyskuussa Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin. Niinistö on aiemmin todennut, että keskustelut presidentti Putinin kanssa ovat suorat eikä kiellettyjä aiheita ole.

Muita julkisuudessa spekuloituja kaksikon puheenaiheita ovat Venäjällä olleet laajat mielenosoitukset ja Arkangelissa sattunut salamyhkäinen räjähdysonnettomuus.

Kaksi jälkimmäistä teemaa nousi esiin Putinin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin tapaamisessa aiemmin tällä viikolla.

Tiedotustilaisuuden kautta Suomenlinnaan

Niinistö ja Putin astuvat lehdistön eteen iltapäivällä, ja kaksikon matka jatkuu Kauppatorilta kohti Suomenlinnaa.

Alkuperäisen tiedon perusteella sekä Suomen että Venäjän median edustajille annetaan molemmilla mahdollisuus esittää kaksi kysymystä. Aikataulun viivästyminen voi kuitenkin muuttaa suunnitelmia.

Suomenlinnaan matka taittuu presidentillisellä Kultaranta VIII -jahdilla, ja perillä presidentit syövät illallisen kahdestaan, pelkät tulkit mukanaan.

Putinin on määrä poistua Suomesta illalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic