Uutiset

Vladimir Putin vierailee Suomessa elokuussa – Muistatko nämä aiemmat vierailut?

Presidentit Niinistö ja Putin käyvät virallisen osuuden lisäksi kahdenkeskisen epävirallisen keskustelun Kultarannassa. Venäjän ykkösmies on vieraillut Suomessa tiuhaan.
Presidentit Putin ja Niinistö ovat tavanneet usein. Kuvassa presidentit tervehtivät toisiaan Putinin vieraillessa Savonlinnassa heinäkuussa 2017. Kuva: MAURI RATILAINEN
Presidentit Putin ja Niinistö ovat tavanneet usein. Kuvassa presidentit tervehtivät toisiaan Putinin vieraillessa Savonlinnassa heinäkuussa 2017. Kuva: MAURI RATILAINEN

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Suomessa elokuun loppupuolella. Niinistö ja Putin tapaavat presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa.

Niinistö luonnehti tulevaa tapaamista tavanomaiseksi vuotuiseksi työvierailuksi. Tulevassa tapaamisessa käsitellään Niinistön mukaan kahdenvälisten kysymysten lisäksi kansainvälistä suurvaltapolitiikkaa.

Niinistö kertoi myös, että virallisen osuuden jälkeen presidentit käyvät erillisen kahdenkeskisen epävirallisen keskustelun.

Lännen Media kysyi Niinistöltä pakotepolitiikan mahdollisista vaikutuksista keskustelujen sisältöön. Niinistön mukaan talouspakotteet eivät estä keskustelemasta kahdenvälisistä asioista naapurimaiden kesken.

Niinistö korosti, että sanktiolinja on selkeä ja siitä pidetään kiinni, mutta pakotteiden ulkopuolisista asioista voidaan puhua. Hän ei ottanut kantaa esimerkiksi viennin kasvulukuihin tai viisumikäytäntöihin.

Putinin vierailusta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Presidentti Niinistö vahvisti vierailun tavatessaan suomalaisten medioiden päätoimittajia Kultarannassa torstaina. Hän ei vahvistanut vierailun päivämäärää.

Aiempi vierailu viime kesänä

Putin on vieraillut Suomessa lähivuosien aikana useasti.

Viimeksi hän tapasi Helsingissä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin 16. heinäkuuta 2018. Tapahtuma oli mediaspektaakkeli ja siitä uutisoitiin ympäri maailmaa. Trumpin ja Putinin kahdenvälisissä keskusteluissa käsiteltiin muun muassa Iranin ydinasevarustelun pysäyttämistä sekä Syyrian ja Ukrainan tilannetta.

Tapaamisen tiedotustilaisuudessa Putin vakuutti, että Venäjän valtio ei ole sekaantunut eikä aio sekaantua Yhdysvaltojen vaaleihin. Trump kertoi kampanjastaan tehtävän tutkinnan olevan naurettava. Lehdistötilaisuuden päätteeksi Putin ojensi Trumpille virallisen Venäjän MM-kisojen virallisen jalkapallon.

Tiedotustilaisuutta ennen nähtiin välikohtaus, kun yhdysvaltalainen toimittaja poistettiin tilasta. Hänen protestinsa liittyi ydinaseiden kieltosopimukseen.

Putin vieraili Suomessa myös vuonna 2017 heinäkuussa, kun hän tapasi Sauli Niinistön Savonlinnassa. Vierailu liittyi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlintaan.

Viralliset keskustelut presidentit kävivät Hotelli Punkaharjussa. Keskusteluissa puhuttiin varsinkin ympäristönsuojelusta ja Niinistö teki tarjouksen mustan hiilen torjumisesta Arktisella alueella. Lisäksi presidentit puhuivat Pietarin lähellä sijaitsevan jätevuoriongelman ratkaisemisesta ja Kaliningradiin rakennetusta jätevedenpuhdistamosta.

Savonlinnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Putin arvosteli Yhdysvaltojen venäläisvastaista mielialaa ja sen käyttämistä maan sisäpolitiikan välineenä.

Transponder-idea ei toteutunut

Vuonna 2016 Putin ja Niinistö tapasivat Naantalin Kultarannassa. Silloin keskustelua käytiin muun muassa Britannian EU-erosta, Ukrainan tulitauosta sekä Natosta. Putin totesi Venäjän lähtevän siitä, että Suomi on puolueeton maa.

– Kuvitellaan, että Suomi liittyisi Natoon, se tarkoittaa, että Suomen puolustusvoimat eivät ole enää itsenäisiä, ne eivät ole täydellisesti suvereeneja, Putin totesi silloin medialle.

Niinistö ehdotti tapaamisen aikana, että kaikki Itämerellä lentävät koneet käyttäisivät transpondereita eli lähettimiä, joilla lentoja voi seurata maasta käsin. Putin innostui ideasta ja lupasi tuolloin viedä asian Naton ja Venäjän väliseen kokoukseen. Nato kieltäytyi myöhemmin ideasta.

Kultarannassa tavattiin myös vuonna 2013. Putin kävi presidentti Niinistön vieraana Kultarannassa. He matkustivat tapaamisen jälkeen Kultarannasta Turkuun veneellä. 2010 pääministeri Matti Vanhanen tapasi Lappeenrannassa silloin pääministerinä toimineen Putinin. Parivaljakko katsasti uuden Helsingin ja Pietarin välillä kulkevan Allegro-junan.

Edit 16.15: Juttua päivitetty tiedoilla aiemmista vierailuista

Uusimmat

Fingerpori

comic