Uutiset

Voiko EU-parlamentin uusi ryhmä äänestää komission puheenjohtajan kumoon? Konkaripoliitikko Pekkarinen: "Moni on ilmoittanut, ettei aio äänestää"

Renew Europe -ryhmä on Mauri Pekkarisen mukaan ilmasto- ja ympäristöpolitiikaltaan "järkivihreä". Hän uskoo enemmistön ryhmästä hyväksyvän Ursula von der Leyenin Euroopan komission puheenjohtajaksi ensi viikon äänestyksessä.
Tuore meppi Mauri Pekkarinen on kutsunut mediassa itseään keltanokaksi ja päivitellyt parlamentin byrokraattisuutta. Kuva: Kimmo Penttinen
Tuore meppi Mauri Pekkarinen on kutsunut mediassa itseään keltanokaksi ja päivitellyt parlamentin byrokraattisuutta. Kuva: Kimmo Penttinen

Jännitys Euroopan komission puheenjohtajaksi ehdolla olevan, ristiriitaisen vastaanoton saaneen Ursula von der Leyenin valinnasta tiivistyy.

Ensi viikolla tapahtuva äänestys on pohdituttanut myös tuoretta suomalaismeppiä Mauri Pekkarista, jonka edustama parlamentin kolmanneksi suurin Renew Europe -ryhmä julkaisi tiukat ehdot von der Leyenin valinnan hyväksymiseksi torstaina.

Pekkarinen puhui aiheesta loppuviikosta Euroopan parlamentin Suomen-toimistolla Helsingissä. Hänen arvionsa on, että selvä enemmistö Renew Europesta on von der Leyenin takana, vaikka valinta saattaakin mennä tiukaksi.

– Toisaalta moni on ilmoittanut, että ei aio äänestää. Mukana on saksalaisiakin, Pekkarinen totesi puheenvuorossaan.

Von der Leyen on saanut parlamentissa ristiriitaisen vastaanoton, sillä hänen menneisyyteensä Saksan poliittisella kentällä mahtuu useita skandaaleita. Komission puheenjohtajaehdokkaan tutkinta on vaikuttanut omiinkin ajatuksiin asiassa, Pekkarinen myöntää.

Kesäkuussa muodostettu Renew Europe on Euroopan liberaalidemokraattisen puolueen (Alde), Ranskan En Marche! -puolueen sekä romanialaisten Plus- ja URS-puolueiden yhdistymisen tulos. Keskustaliberaaliuden lisäksi Pekkarinen kuvailee ryhmäänsä ilmasto- ja ympäristöasioissa ”järkivihreäksi”.

Hän kertoo olevansa hyvin tyytyväinen nimivaihdokseen, johon ryhmä päätyi yhdistyessään.

– Vanhalla Aldella oli kaikenlaisia rasitteita. Siihen tuli myös hyvin mielenkiintoista porukkaa sekä Ranskasta että Romaniasta, josta saimme puheenjohtajankin.

Uudistukset eivät jää nimen tasolle

Renew Europe pääsee todella haastamaan kahta suurinta ryhmää, EPP:tä ja S&D:tä, sillä 108 mepillään se on nyt Euroopan parlamentin kolmanneksi suurin. Pekkarisen mukaan se on päätöksenteossa hyvin vahvasti niin sanotussa vaa’ankieliasemassa.

– Eihän kahden suurimman tarvinnut aiemmin paljon kysyäkään mitään muilta, mutta nyt on pakko. Toivon tosin, että se ei ole vain pakko, vaan että ryhmillä olisi aito halu puhaltaa samaan hiileen.

Uudessa Euroopassa vaikuttavat Pekkarisen lisäksi suomalaismepit Elsi Katainen ja Nils Torvalds.

Uudistushalu ei jää ainoastaan nimen tasolle, vaan ryhmä on ollut Pekkarisen mukaan muun muassa vahvasti ajamassa erillistä konferenssia, joka valmistelisi EU:n uudistamista. Uusia tuulia kaipaavat niin toimintatavat kuin byrokratia.

– Ja kestävämpi eurooppalainen politiikka, joka näkyy ilmastoasioiden lisäksi teknologiassa, osaamisessa ja innovatiivisuudessa, hän lisää.

Ursula von der Leyenin lisäksi parlamentissa on puhuttanut kansallismielinen ryhmittymä ja suurimpien puolueiden pyrkimykset estää sen edustajien pääsy valiokuntien johtoon.

– En ole hirveän innostunut siitä, että heidät on kokonaan eristetty, mutta se ei voi tarkoittaa sitä, että annetaan periksi, Pekkarinen toteaa.

Varsinaiseksi vastavoimaksi hän ei kuitenkaan lähde kansallismielistä ryhmää nimittämään.

– En nyt oikein tiedä, ansaitseeko se sellaista asemaa. Suuressa yhteisössä on aina monenlaisia arvoja ja ihanteita.

Byrokratian mylly pyörii vaivalloisesti

Pekkarisen oma alku meppinä on ollut juuri sitä, mitä hän halusi. Entisenä kauppa- ja teollisuusministerinä häntä miellyttää erityisesti jäsenyys teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta Itressä. Hän on myös varajäsen aluekehitys- ja budjettivaliokunnissa.

Vielä alkukuussa etsinnässä ollut asuntokin on viimein löytynyt.

– Ihan 400 metrin päästä parlamentista löytyi talo. Luxemburg-aukio on siinä melkein varrella.

Mediassa Pekkarinen on kuvaillut itseään meppinä keltanokaksi ja päivitellyt parlamentin byrokraattisuutta. ”Mylly” pyörii hänen mukaansa hitaasti ja vaivalloisesti, mutta kaikkeen täytyy lopulta tottua.

– Yritän tehdä tämän ensimmäisen vuoden niin paljon töitä kuin suinkin ottaakseni asiat haltuun. Ensikertalaisena en tavoittele erityisiä, suuria tehtäviä, mutta nojaan ministerikokemukseeni.

– Niin kuin suomalainen urheilija sanoo: teen parhaani ja katsotaan, mihin se riittää, Pekkarinen tiivistää.

Renew Europe

Renew Europe on Euroopan parlamentin poliittinen ryhmä, joka perustettiin parlamentin yhdeksännelle istuntokaudelle. Ryhmällä on parlamentissa 108 edustajaa, joka tekee siitä kolmanneksi suurimman.

Siihen kuuluvat Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmän (Alde), Ranskan En Marche! -puolueen sekä Romanian Plus- ja USR-puolueiden jäsenet.

Alde-nimi vaihtui Renew Europeksi, kun ryhmä liittoutui ranskalaisen En Marce! -puolueen kanssa. Ranskalaiset halusivat eroon liberaali-sanasta, koska Ranskassa se viittaa vahvasti äärikapitalismiin.

Renew Europe -nimellä ryhmä on ollut toiminnassa kesäkuun loppupuolelta alkaen.

Ryhmän puheenjohtaja on Dacian Cioloș. Hän oli Romanian pääministeri vuosina 2015–2017.

Suomalaismepeistä ryhmässä vaikuttavat Keskustan Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen sekä RKP:n Nils Torvalds.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti