Uutiset

Voiko ministerin tuki muuttaa mielen perussuomalaisten puheenjohtajavaalissa? Näin arvioi tutkija

Perussuomalaisten jäsenten käyttäytymisestä tulevissa puheenjohtajavaaleissa voi toistaiseksi esittää vain valistuneita arvauksia, toteaa Ajatushautomo E2:n politiikan tutkija Ville Pitkänen.

Arvioinnin hankaluus johtuu Pitkäsen mukaan siitä, ettei perussuomalaisissa ole juuri äänestyksiä puheenjohtajasta järjestetty, ainoastaan varapuheenjohtajista. Vuodesta 1997 saakka puoluetta on johtanut väistyvä puheenjohtaja Timo Soini.

Siksi Pitkäsen mielestä on vaikea arvioida, mikä hyöty puolueen puheenjohtajaehdokkaille on julkisista tuki-ilmoituksista.

-Viime kädessä emme kuitenkaan tiedä, millainen joukko Jyväskylään tulee, ja millä tavalla yksittäiset puolueen jäsenet tukikuvioihin reagoivat, Pitkänen kommentoi Lännen Medialle.

Lauantaiaamupäivänä työministeri Jari Lindström (ps.) ilmoitti asettuvansa puheenjohtajakisassa Sampo Terhon taakse. Lindström perustelee päätöstään Uusi Suomi -verkkosivuilla julkaistussa blogikirjoituksessaan.

Lindströmin mukaan uuden puheenjohtajan tulee muun muassa olla sitoutunut, ja uuden johtajan täytyy pitää puoluetta yleispuolueena eikä vain pieneen teemaan keskittyvänä.

-Edellytän uudelta puheenjohtajalta siis osaamista myös yleispoliittisesti. En vaadi henkilöltä joka alan syvää asiantuntemusta vaan ennen kaikkea kykyä keskustella kaikista teemoista, joita puheenjohtajan työssä eteen tulee. Puolueen kanta on osattava kertoa selkeäsanaisesti ja ymmärrettävästi, Lindström kirjoittaa.

Hänen blogikirjoituksensa mukaan puheenjohtajuuden yhteydessä päätetään myös puolueen tulevasta linjasta.

Lännen Media tavoitti ministeri Lindströmin, mutta hän ei halunnut eritellä päätöstä enempää kuin mitä kirjoittaa blogissaan.

Puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksellä

Perussuomalaiset valitsevat puolueelleen uuden puheenjohtajan Jyväskylässä 10.–11. kesäkuuta pidettävässä puoluekokouksessa.

Puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksellä, mikä tarkoittaa, että kaikki paikalle saapuvat puolueen jäsenet ovat äänivaltaisia.

Tutkija Pitkänen uskoo, että moni puolueen jäsenistä on jo tähän mennessä päättänyt ehdokkaansa.

-Se, että yksittäinen ministeri tässä kohtaa esittää tukensa, niin olen taipuvainen ajattelemaan, ettei se kauheasti muuta tilannetta suuntaan tai toiseen, hän sanoo.

Aikaisemmin Terhoa on julkisesti ilmoittanut kannattavansa muun muassa eduskunnan puhemies Maria Lohela sekä puolustusministeri Jussi Niinistö.

Puheenjohtajavaalista povataan erityisesti Terhon ja europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon välistä kisaa, vaikka ehdokkaita on kaikkiaan kisaan ilmoittautunut kuusi.

Pitkäsen mukaan silläkin on voi vielä olla vaikutusta, miten ehdokkaat vetoavat puoluekokousväkeen omilla puheenvuoroillaan Jyväskylässä.

-Jos ajatellaan aiempia muiden puolueiden puheenjohtaja- ja -sihteerivaaleja, niin hyvällä esiintymisellä puoluekokouksessa on vielä pystytty kääntämään päitä.

Asiasanat

Fingerpori

comic