Uutiset

Voimakkaasti allergisoivan kasvin siitepölyä saapui Suomeen: "Pujoallergikot saattavat saada oireita"

Voimakkaan allergeeninen tuoksukki on sukua pujolle. Siksi pujoallergikot saattavat saada sen siitepölystä oireita.
Marunatuoksukki muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran pujoa. Kuva: Koponen Taneli
Marunatuoksukki muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran pujoa. Kuva: Koponen Taneli

Suomeen on lähipäivien aikana tullut pieniä määriä tuoksukin siitepölyä kaukokulkeumana Keski-Euroopasta. Asiasta kertoo tiedotteessaan Turun yliopisto.

Voimakkaan allergeeninen tuoksukki on sukua pujolle. Siksi pujoallergikot saattavat saada sen siitepölystä oireita. Turun yliopiston siitepölytiedotus kerää havaintoja tuoksukista, jota tavataan satunnaisesti myös Suomessa.

Tuoksukki, erityisesti marunatuoksukki, on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Se on Euroopassa haitallinen vieraslaji.

– Marunatuoksukki alkaa kukkia Suomessa näihin aikoihin, ja se onkin helpointa tunnistaa nyt syyskuussa. Kasvia kannattaa etsiä erityisesti puutarhoista, lintujen ruokintapaikoilta ja joutomailta, sanoo tiedotteessa projektitutkija Maria Louna-Korteniemi Turun yliopistosta.

Marunatuoksukkia ei kannata hävittää. Sen sijaan tutkijat toivovat, että havainnosta ilmoitettaisiin Turun yliopiston siitepölytiedotukseen, joka seuraa esiintymien kehitystä. Tutkimuksen tarkoituksena on seurata, ehtiikö kasvi tuottaa Suomessa siitepölyä ja kypsiä siemeniä.

– Kasvi voi kasvaa reilusti yli metrin korkuiseksi, ja sen lehdet ovat voimakkaasti liuskoittuneet. Se muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran pujoa, mutta pujon kukinta alkaa olla jo ohi, kun taas tuoksukin kukinta on vasta alkamassa.

– Muitakin eroja löytyy: tuoksukin varressa on selvästi näkyviä vaaleita karvoja, mutta pujon varsi on uurteinen ja vain niukasti karvainen. Tuoksukin lehdet ovat heleän vihreät, kun taas pujon lehdet ovat päältä melko tumman vihreät ja alapuolelta hopeanharmaat, Louna-Korteniemi kuvaa.

Marunatuoksukki ei tiettävästi vielä lisäänny Suomessa, mutta sen esiintymistä tulee tutkijoiden mukaan tarkkailla. Mikäli kasvi alkaa lisääntyä, niin toimet sen torjumiseksi on aloitettava. Suomen lähialueista kasvi on jo vakiintunut muun muassa Etelä-Ruotsiin. Marunatuoksukista voi ilmoittaa havaintoja Turun yliopiston siitepölytiedotukseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic