Uutiset

Voimisteluliitto käynnistää kurinpitomenettelyn

Kurinpitolautakunta antaa Heikkilälle langettavan tai vapauttavan päätöksen kuukauden kuluessa.
Taloustutkimuksen selvityksen mukaan 31 prosenttia voimistelijoista on kokenut harrastukseen liittyviä ulkonäköpaineita. Kuva: Emilia Kangasluoma

Suomen Voimisteluliitto käynnistää sisäisen kurinpitomenettelyn valmentaja Titta Heikkilän mahdollisesta epäeettisestä käytöksestä.

Päätös perustui Suomen eettisen keskuksen (SUEK) selvitykseen. SUEK oli saanut toimeksiannon selvitykseen Voimisteluliitolta.

Liiton kurinpitolautakunta käsittelee asian 30 päivän kuluessa ja antaa langettavan tai vapauttavan päätöksen asiasta. Mikäli päätös on langettava, on seurauksena joko huomautus, varoitus tai 6–24 kuukauden mittainen toimitsijakielto.

Mitkä tiedot SUEK:n selvityksessä olivat sellaisia, että asia päätettiin viedä kurinpitomenettelyyn?

– En voi kommentoida selvityksen yksityiskohtia, mutta samoja asioita nousi esiin, mitä mediassa on ollut jo esillä, Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula kommentoi.

Urheilulehti julkaisi marraskuussa artikkelin, jonka mukaan Heikkilän valmennustavat ovat herättäneet pelkoa hänen suojattiensa keskuudessa.

Heikkilä on itse julkisuudessa kiistänyt osan väitteistä.

Heikkilän työnantaja, voimisteluseura Tampereen Sisu ei ota tässä vaiheessa kantaa Heikkilään kohdistuneisiin syytöksiin.

– Katsomme prosessin loppuun asti, ja mikä lausunto sieltä tulee, toiminnanjohtaja Joni Koivunen sanoi STT:lle.

Ennen kurinpitolautakunnan tulevaa päätöstä Heikkilä voi harjoittaa ammattiaan normaalisti.

Voimisteluliitto tilasi myös toisen selvityksen, jossa tutkittiin yleisellä tasolla voimistelulajien valmennuskulttuuria. Taloustutkimuksen tekemän selvityksen tulokset julkistettiin keskiviikkona.

Sen mukaan suomalaiset voimistelijat ovat pääosin tyytyväisiä lajin valmennukseen.

Esimerkiksi ”suosittelisitko voimistelua harrastukseksi kaverillesi?” -kysymykseen 76 prosenttia vastasi kyllä ja 20 prosenttia ehkä.

Parannettavaa selvitys löysi lähinnä valmentajien vuorovaikutustaidoista ja voimistelijoiden yhdenvertaisesta kohtelusta.

12 prosenttia vastaajista koki, että valmentaja on suosinut jotain voimistelijaa ”lähes aina” ja 24 prosenttia ”joskus”.

Harjoitusten ilmapiirin on kokenut painostavaksi lähes aina yksi prosentti vastanneista ja 14 prosenttia joskus.

Vastaajista 16 prosenttia ei ole joskus uskaltanut sanoa valmentajalle mielipidettään, koska on pelännyt reaktiota. Kuusi prosenttia toimi näin lähes aina.

21 prosenttia vastaajista on kokenut valmentajan epäasiallista huutamista.

– Olemme hyvin pahoillamme siitä, että osa voimistelijoista on joutunut kokemaan huonoa valmennuskulttuuria. Tällainen kulttuuri pitää ehdottomasti kitkeä pois, Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula sanoi.

Mitä liitto aikoo tehdä epäkohtien korjaamiseksi?

– Voimme vaikuttaa asioihin valmentajakoulutuksen kautta. Tulevaisuudessa tavoite voisi olla, että meillä on eettinen passi, joka on yksi voimassa olevan valmentajalisenssin ehto, Vikkula suunnitteli.

Miten Taloustutkimuksen selvityksen tulokset vaikuttavat voimistelun asemaan?

– Uskon, että tämä vahvistaa asemaamme. Tulokset ovat kuitenkin pääosin hyviä. Voimistelua harrastava lapsi tai nuori voi paremmin kuin suomalaiset koululaiset keskimäärin.

– Tutkimuksen tilaaminen ja sen ohjaava vaikutus toimintaamme viestivät siitä, että haluamme tehdä asiat oikein, Vikkula muistutti.

Taloustutkimuksen kyselytutkimukseen vastasi 1651 henkilöä, joista voimistelijoita oli 758 ja huoltajia 893.

Vastaajista 54 prosenttia oli joukkuevoimistelun harrastajia ja heidän huoltajiaan.

– Tutkimus osoittaa, että joukkuevoimistelussa ei nouse esiin erityistä lajikulttuuriongelmaa, Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic