Uutiset

Voisiko Recep Tayyip Erdogan sittenkin hävitä vaaliuurnilla?

Turkin sunnuntain vaaleja pidetään maan tärkeimpinä vuosikymmeniin.

Kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti keväällä vaalien aikaistamisesta puolellatoista vuodella, arveli hän hetken olevan otollinen valtansa sementoimiselle.

Vuosi sitten Turkin perustuslakia muutettiin niin, että parlamentilta ja tuomioistuimilta siirrettiin valtaa presidentille.

Erdoganin mukaan turkkilaiset tarvitsevat vahvaa johtajaa, kun lähialueilla kuohuu ja ääriainekset yrittävää luoda sekasortoa myös Turkin sisällä.

Gallupeihin ei voi luottaa

Mutta laskiko Erdogan väärin?

Gallupeihin ei voi tämän päivän Turkissa luottaa viimeiseen asti, sillä heinäkuun 2016 epäonnistunutta vallankaappausta seurannut puhdistusoperaatio on luonut maahan pelon ilmapiirin. Erään tutkimuslaitoksen johtaja sanoi saksalaiselle Die Welt -lehdelle, että vain joka kuudes kertoo kantansa.

Gallupeja tehdään Turkissa silti liukuhihnalla.

Kaikki viimeiset kertovat presidentinvaalien osalta, että Erdogan ei voita ainakaan ensimmäisellä kierroksella. Vuonna 2014 hän sai 51,8 prosenttia äänistä. Nyt suosio on selvästi alle ratkaisevan 50 prosentin rajan ja suosion suunta on laskeva.

Eliitin leima riesana

Jos presidentinvaali menee toiselle kierrokselle, tulee Erdoganille vastaan joko Muharrem Ince tai Meral Aksener.

Ince on suurimman oppositiopuolueen, sekulaarin keskustavasemmistolaisen CHP:n ehdokas. Puolue nyky-Turkin perustajan Mustafa Kemal Atürkin puolue, jonka vuoksi sitä kutsutaan kemalistiseksi.

Ince on 54-vuotias fysiikan opettaja luoteisesta Yalovan maakunnasta. Incen ja CHP:n ongelma on se, että sitä pidetään Turkin eliitin puolueena, joka ei ymmärrä Anatolian maaseudun asukkaiden huolia.

Ince on pyrkinyt korostamaan vaatimatonta taustaansa. Uskonnollisille äänestäjille hän on kertonut perhepiirinsä naisista, jotka pukevat ylleen muslimihuivin.

Huivit maahan

Täsmälleen päinvastaisen lähestymistavan on ottanut Meral Aksener, joka on presidentinvaalien kuudesta ehdokkaasta ainoa nainen.

Aksener kehottaa turkkilaisia naisia heittämään huivit maahan. Aksener on vaalikiertueellaan kerännyt ison kokoelman huveja, jotka hän aikoo panna presidentinlinnassa näytteille, jos voittaa vaalit.

61-vuotias Aksener on uuden Iyi (Hyvä) -puolueen ehdokas. Aksener pyrki kansallismielisen oikeistopuolueen MHP:n puheenjohtajaksi. Kun MHP liittoutui Erdoganin AKP:n kanssa, lähti Aksener perustamaan omaa puoluetta.

Aksenerin lempinimi on Asena, naarassusi, joka Turkin mytologian mukaan johdatti Turkin kansan pois vaaroista.

Kampanjointia vankilassa

Radikaalin, kurdimielisen HDP-puolueen ehdokas on Selahattin Demirtas. Hänen kampanjointiaan hankaloittaa se, että on istunut viimeiset 1,5 vuotta korkean turvatason vankilassa.

Demirtasia ja muita puolueen johtohenkilöitä syytetään terrorismin tukemisesta. Tämä tarkoittaa sympatian osoittamisesta kurdien kielletylle PKK-järjestölle.

Erdoganin kaataminen on Turkin oppositiolle tärkein asia. Sen takia ne ovat luvanneet yhdistää voimansa vaalien toiselle kierrokselle.

Opposition toivo perustuu siihen, että turkkilaiset ovat väsyneet yhä itsevaltaisemmaksi muuttuneeseen Erdoganiin.

Joitakuita pelottaa varmasti myös Turkin talouden uhkaava romahdus. Turkin liiran kurssi on lasketellut jo pitkään alamäkeä ja korot nousseet.

Puolueet yhteen

Turkissa pidetään sunnuntaina sekä presidentin-, että parlamenttivaalit.
Presidentinvaaleissa on kuusi ehdokasta. Jos kukaan ei saa 50 %:a äänistä, järjestetään toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen kesken 8. päivä heinäkuuta.
Parlamenttivaaleissa puolueet ovat tehneet vaaliliittoja 10 prosentin äänikynnyksen vuoksi.
Hallitseva islamilainen AKP on liittoutunut kansallismielisen oikeistopuolueen MHP:n kanssa.
Sen päähaastaja on opposition ideologinen cocktail, jossa ovat keskustavasemmistolainen CHP, islamistinen Onnellisuuspuolue ja kansallismielinen oikeistopuolue IyI (hyvä).
Radikaali kurdimielinen HDP yrittää yksin. Sen menestys on ratkaiseva, sillä jos se jää 10 %:n alle, voi AKP säilyttää parlamenttienemmistön.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti