Uutiset

Voisitko maksaa pari sataa euroa annoksesta papumuhennosta – erot ruoan suhteellisissa hinnoissa ovat hurjia

Maailman ruokaohjelman (World food programme, WFP) tekemien laskelmien mukaan ruoka-annosten suhteellisissa hinnoissa on maailmalla suuria eroja.

YK:n alainen ruokajärjestö laski paikallisten kustannusten ja ansioiden mukaan, kuinka paljon yksi annos papumuhennosta maksaisi noin 30 maassa.

Halvimmalla tämän noin 600 kilokalorin annoksen raaka-aineet sai Yhdysvalloissa New Yorkissa, jossa papumuhennos maksaisi 1,20 dollaria, joka olisi 0,6 prosenttia keskimääräisestä päiväansiosta.

Toisessa ääripäässä oli Etelä-Sudan, jossa sama annos vaatisi 155 prosenttia paikallisesta päiväansiosta. New Yorkissa asuvalle ihmiselle samanlainen kustannustaso tarkoittaisi sitä, että annos papumuhennosta maksaisi yli 300 dollaria.

Maailmalla tosin ainoastaan Etelä-Sudanissa, Syyriassa ja Koillis-Nigeriassa päädyttiin yli sadan dollarin annoshintaan. Esimerkiksi Syyrian oma vehnäntuotanto on yli puolittunut sodan takia.

Kalleimmat hinnat löytyvät kehitysmaista, joissa on köyhyyden lisäksi konflikteja, taloudellista tai poliittista epävakautta tai esimerkiksi pitkään jatkunutta kuivuutta. Kalliit annokset ovat uhka erityisesti köyhimmille ihmisille, joista monilla ei ole varaa ruokaan.

Maailman ruokaohjelman raportin mukaan lähes 800 miljoonaa ihmistä koki nälkää vuonna 2016.

Pulaa voi olla myös hyvän sadon jälkeen

Aina nälkää aiheuttavat kalliit hinnat eivät johdu siitä, ettei ruokaa olisi. Tosin esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus on suuri uhka monin paikoin maapallolla.

Joskus ruokapula ei johdu siitä, että sadot olisivat menneet pilalle. Myös hyvinä satovuosina ruoasta voi tulla pula, jos viljan tai muiden tuotteiden varastointiin ei ole riittävästi hyviä tiloja. Iso osa raaka-aineista voi pilaantua ja mennä hukkaan, jos varastointi pettää. Myös hyvien tieyhteyksien puute aiheuttaa ruokapulaa vaikeasti saavutettavilla alueilla, jonne kuljetukset ovat joko mahdottomia tai kalliita tehdä.

Epävakaat olot voivat myös vaikeuttaa ruoan kuljettamista.

Ruoan toimitusketjut voivat lisäksi olla sellaisia, että myynti ei tavoita kaikkein köyhimpiä ihmisiä.

Maailman ruokaohjelma pyrkii ruoan jakamisen lisäksi parantamaan juuri varastointitekniikoita ja edistämään tieyhteyksien rakentamista. Samalla pyritään edesauttamaan sitä, että tuotettava ruoka ja sen ostajat kohtaavat mahdollisimman hyvin ja tuottajat saavat tuotteistaan reilun hinnan.

Lisäksi monissa kehitysmaissa tuottavuus on paljon heikompaa. Esimerkiksi Tansaniassa suurin osa maanviljejystä tehdään yhä käsin tai härän vetämän auran avulla. Traktori löytyy vain vähemmistöltä Tansanian viljelijöistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic