Uutiset

Voit joutua itse ulos lentokoneesta, jos yrität häiritä laittomasti maassa olevien palautusta kotimaahansa

Laittomasti maassa olevien palautuksia yritetään joskus häiritä jopa lentokoneessa. Uutena ilmiönä on se, että matkustajia houkutellaan nousemaan koneessa seisomaan, jotta lentokoneen lähtö estyisi.

-Tällaista on ilmeisesti tapahtunut, mutta niin varhaisessa vaiheessa, että lentokoneen ovetkin ovat luultavasti olleet vielä auki, sanoi johtava asiantuntija Matti Tupamäki liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Hän pitää kuitenkin huolestuttavana sitä, että sosiaalisessa mediassa eräs ryhmä neuvoo tällä tavalla matkustajia estämään laittomasti maassa olevien palautuksia.

-Kyllä siitä lento estyy, mutta se estyy kaikkein pahiten seisomaan nousevan matkustajan kannalta.

Kirjallisen varoituksen jälkeen kapteeni määrää henkilökunnan poistamaan vielä niskoittelevan koneesta. Siitä seuraa yleensä suuri viive koneen lähtöön, kun matkustajan matkatavaratkin on poistettava koneesta.

-Vahingonkorvaus lennon myöhästymisestä voi muodostua yllättävän suureksi. Lentokone onkin väärä paikka mielenilmauksen esittämiseen, Tupamäki sanoi tiedotustilaisuudessa, jossa käsiteltiin poliisin roolia maasta poistamisessa.

Vaarallista toimintaa

Poliisin tiedossa on muutama tapaus, jossa ulkopuolinen lentomatkustaja on yrittänyt häiritä poliisin työtä tämän saattaessa henkilöä pois maasta. Ylikomisario Liisa Lintuluoto Helsingin poliisilaitokselta sanoi, ettei poliisi ole kuitenkaan joutunut keskeyttämään yhtään palautusta tämän takia.

-On äärettömän vaarallista toimintaa, että aletaan häiriköidä palautuksia. Poliisi tekee omaa työtään ja annettakoon siihen työrauha.

Palautuksia vastustavia mielenosoituksia ei Helsinki-Vantaalla ole tänä vuonna tiettävästi ollut. Aiemmin siellä on osoitettu mieltä sekä maasta poistamista vastaan että maasta poistamista vastustavia vastaan.

Lentoaseman sisätiloissa ja sisääntulovälien tuntumassa mielenosoituksia ei enää sallita.

Harvoin tarvitaan voimakeinoja

Poliisi palautti maasta viime vuonna yli 2 600 ulkomaalaista, joista noin 500 oli kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta. Yleensä palautuksen syynä olivat rikokset.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautukset tulevat kuitenkin kasvamaan tänä vuonna merkittävästi.

Lähes kaikki poliisin toimeenpanemat palautukset toteutettiin tavallisilla reittilennoilla tai laivoilla.

Tilauslentoja palautettaville järjestettiin Suomesta viime vuonna 19, joista puolet oli EU-maiden yhteisiä. Tilauslentoja käytetään erityisen haastavissa tapauksissa sekä silloin, kun useita henkilöitä palautetaan samaan maahan kerralla.

Voimakeinoja poliisi joutui viime vuonna käyttämään vain parissa prosentissa saatettuja palautuksia, joita tehtiin viime vuonna noin 550. Niissä poliisi on mukana palautettavan kotimaahan saakka. Yli 2 000 palasi valvottuna niin, että poliisi saattoi heidät vain lentokentälle tai satamaan.

Palautettavan voimakkaan vastustuksen takia palautuksia on joskus jouduttu siirtämään. Liisa Lintuluodon mukaan ketään ei ole tähän mennessä kuitenkaan jäänyt sen takia kokonaan palauttamatta.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu valvoo maasta poistamisia. Se on neljän vuoden aikana vain kerran joutunut kantelemaan poliisin toiminnasta oikeusasiamiehelle.

Vapaaehtoisen paluun järjestelmän avustamana kotimaahansa palasi viime vuonna yli 1 400. Heistä yli 1 100 palasi Irakiin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti