Uutiset

VTV moittii hallitusta – Petteri Orpon mukaan kuvitelmat jakovarasta on unohdettava viimeistään nyt

Valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) antama kritiikki pitää ottaa vakavasti.

VTV arvioi perjantaina, että julkisyhteisöjen rahoitusasema ei tule parantuneesta taloustilanteesta huolimatta kohentumaan hallituksen tavoitteiden mukaisesti kuluvalla vaalikaudella. Hallitukselle tulee moitteita esimerkiksi sote-uudistuksesta, finanssipolitiikasta ja rakenteellisten uudistusten vaikeasta arvioitavuudesta.

Orpo toivoo, että Valtiontalouden tarkastusviraston raportti avaa viimeistään jokaisen päättäjän silmät myös oppositiossa.

-Nyt pitää unohtaa kaikki kuvitelmat siitä, että olisi jotain jakovaraa tai talouden ongelmat olisi ratkaistu. Me otamme edelleen tänä vuonna 3 miljardia ja ensi vuonna 4 miljardia alijäämää. Se on noususuhdanteen huipulla liian paljon.

Orpon mukaan raportti nostaa esiin juuri niitä ongelmia, joista hallitus puhuu ja joiden eteen hallitus tekee töitä. Raportin perusviesti on se, että talouskasvu on hyvää, työllisyyskehitys on hyvää, finanssipolitiikan viritys kohtuullisen hyvää, mutta rakenteelliset ongelmat ovat olemassa.

Valtiovarainministeri painottaa, että talouskasvu ei riitä ratkaisemaan Suomen talouden ongelmia.

-Katto on korjattava hyvän sään aikana. Rakenteelliset uudistukset pitää viedä entistä päättäväisemmin loppuun noususuhdanteen aikana. Nyt ei voi hengähtää, ei voi perua tehtyjä säästöpäätöksiä, eikä voi lopettaa uudistamista.

Sote-uudistus saa ankaraa kritiikkiä

Tarkastusviraston mukaan hallituksen finanssipolitiikka on lievästi elvyttävää, vaikka nyt olisi tilaisuus harjoittaa kireämpää politiikkaa. Orpon mielestä hallituksen finanssipolitiikan perusviritys on suhteellisen hyvä.

-Aidosti elvyttävä politiikka olisi älytöntä, kun talous kasvaa muutenkin. Meidän on pidettävä kiinni tiukasta talouspolitiikan linjasta ja käytettävä energia esimerkiksi digitaalisen yhteiskunnan rakentamiseen.

VTV antaa raportissaan ankarimmat arviot hallitukselle sote-uudistuksesta. Raportissa todetaan, että ”hallituksen sote- ja maakuntauudistukselle asettama 3 miljardin euron säästötavoite ei nykytiedon valossa ole realistinen”.

Orpon mukaan raportissa ei sanota, että sote-uudistus olisi epäonnistunut.

-Raportti kiinnittää minusta oikein huomiota siihen, että sote-uudistuksessa on suuret mahdollisuudet, mutta myös suuret riskit. Sote-uudistus pitää viedä huolella maaliin ja toimeenpanovaiheessa taloudellisen näkökulman on oltava tiukasti pöydällä.

VTV:n arvio antaa ymmärtää, että hallituksella ja Suomen taloudella on käynyt hyvä tuuri kansainvälisen suhdannekehityksen takia. Orpo kuitenkin painottaa, että myös hallituksen toimilla on ollut vaikutusta Suomen parantuneeseen talouteen.

Hän listaa hallituksen toimiksi esimerkiksi kiky-sopimuksen, työn tarjonnan ja kysynnän lisäämisen ja ennustettavan finanssi- ja veropolitiikan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti