Uutiset

Vuoden voimakkain hirmumyrsky Dorian vei talojen kattoja Bahamasaarilla

Pääministeri sanoi saarivaltion joutuneen tappavan myrskyn kouriin. Dorian rantautuu seuraavaksi Floridaan, jossa asukkaille on annettu evakuointikehotuksia.
Atlantin valtameren historian toiseksi voimakkain hurrikaani Dorian lähestyy parasta aikaa Floridaa, jossa asukkaat ovat saaneet evakuoitumismääräyksiä. Kuva: JIM LO SCALZO
Atlantin valtameren historian toiseksi voimakkain hurrikaani Dorian lähestyy parasta aikaa Floridaa, jossa asukkaat ovat saaneet evakuoitumismääräyksiä. Kuva: JIM LO SCALZO

Tämän vuoden voimakkain hirmumyrsky, hurrikaani Dorian kylvi laajaa tuhoa Bahamasaarilla ja jatkaaliikkumistaan Yhdysvaltojen suuntaan. Kategorian viisi hurrikaanina Bahamalle iskenyt Dorian on toiseksi voimakkain hirmumyrsky Atlantin valtameren historiassa.

Yhdysvaltojen sääviranomaiset ennakoivat sen saavuttavan Floridan niemimaan kahden päivän sisällä, kertoi uutistoimisto Reuters. Sääviranomaisten mukaan Dorian luokitellaan hurrikaaniksi vielä noin viisi päivää.

Bahaman pohjoisosassa maan toiseksi väkirikkaimmalla Grand Bahaman saarella asukkaita kehotettiin pysymään toistaiseksi suojassa.

– Tilanne on hengenvaarallinen. Tuulennopeus yltyy hetkessä, varoitti Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus NHC CNN:n mukaan.

Tuulennopeus yltyi Bahamalla paikoitellen 320 kilometriin tunnissa, ja vedenkorkeuden ennustettiin nousevan 5–7 metriä normaalia vuorovesi-ilmiötä korkeammaksi. NHC varoitti veden aiheuttavan tuhoa.

Kokonaisten saarten pelättiin jäävän veden alle noin 700 saaren saarivaltiossa, kertoi CNN.

”Hirvein päivä elämässäni”

Bahaman pääministeri Hubert Minnis sanoi Bahaman joutuneen ”täysin ennenkokemattoman ja tappavan” myrskyn kouriin.

– Tämä on luultavasti surullisin ja hirvein päivä elämässäni, kun joudun puhumaan bahamalaisille, hän sanoi suorassa televisiolähetyksessä Reutersin mukaan.

Minnis huomautti rakennusten kestävän noin 240 kilometrin tuulennopeuden tunnissa, mutta sanoi ettei se riitä Dorian-hurrikaanissa.

Grand Bahamalla ja Abacossa asukkaat kertoivat tulvaveden vallanneen heidän kotinsa, joiden katot myrskytuuli on tuhonnut.

– Oman taloni lisäksi neljästä talosta on lähtenyt katto. Emme olisi mitenkään voineet valmistautua tähän, kertoi Abacon saarella asuva Vickareio Adderely CNN:lle.

Hänen lähettämässään videossa näkyi veden alle jäänyt tie ja puita, joista myrsky oli vienyt lehdet.

Trumpin kartano myrskyn tiellä

Yhdysvalloissa Floridan osavaltiossa annettiin Dorianin lähestyessa lisää evakuointimääräyksiä asukkaille.

– Näin suuri myrsky voi aiheuttaa massiivista tuhoa. Älä anna sen uhata henkeäsi jäämällä, kun voit vielä lähteä, varoitti Floridan kuvernööri Ron DeSantis asukkaita Reutersin mukaan.

Yhdysvaltojen hätätilavirasto Fema on alkanut jo toimittaa ruokaa, vettä ja varavirtalähteitä maan kaakkoisrannikolle, kertoi maan hätätilavirasto Feman toiminnanjohtaja Peter Gaynor.

Presidentti Donald Trump sai Femassa tilannekatsauksen hurrikaanista. Trumpin vapaa-ajan asunto Mar-a-Lago sijaitsee Floridan Palm Beachin piirikunnassa, jonka asukkaille oli myös annettu evakuointimääräys.

– Pyydän kaikkia hurrikaani Dorianin tiellä olevia noudattamaan viranomaisten antamia varoituksia ja evakuointimääräyksiä, sanoi presidentti Trump.

Uusimmat

Fingerpori

comic