Uutiset

Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä

Pääministeri Boris Johnsonin aikomus on erota EU:sta ilman sopimusta, jos uutta sellaista ei synny.
Pääministeri Boris Johnson vannoo brexitin nimeen, vaikka se tapahtuisi ilman sopimusta. Kuva: WILL OLIVER / POOL
Kuva: WILL OLIVER / POOL

Britannialla saattaa olla edessään pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä, mikäli Britannian EU-ero eli brexit toteutuu sopimuksettomana. Asiasta kertoo brittilehti Times, joka sai haltuunsa vuodettuja valtion asiakirjoja.

Asiakirjoissa kuvaillaan sopimuksettoman EU-eron mahdollisia vaikutuksia Britannialle.

Dokumenttien mukaan brittijohto uskoo, että valtaosa Englannin kanaalia kulkevasta rekkaliikenteestä ei ole valmis Ranskan tullitarkastuksiin, minkä seurauksena syntyisi pahaa ja pitkäkestoista ruuhkautumista.

Johto uskoo myös, että niin sanottu ”kova raja” Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välillä olisi todennäköinen, koska tämänhetkiset pyrkimykset välttää laajalle levittyvät rajatarkastukset ovat kestämättömällä pohjalla.

Heinäkuussa pääministerinä aloittanut Boris Johnson on vannonut Britannian eroavan EU:sta ilman sopimusta 31. lokakuuta, mikäli uutta sopimusta ei saada neuvoteltua. Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn puolestaan on luvannut ajaa Johnsonin hallituksen alas myöhästyttääkseen brexitiä, jotta mahdolliselta sekasorrolta vältyttäisiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic