Uutiset

Vuokralaiset ry:n Viita: Asuntoyhtiö Kojamon pörssiaikeet voivat tuoda säästöpaineita – "Tuotostahan harva tinkii"

Asuntosijoitusyhtiö Kojamon pörssilistautumisaikeilla voi tulevaisuudessa olla vaikutusta yhtiön rakennusten kiinteistöihin. Näin arvioi vuokralaisten edunvalvojan Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita Lännen Medialle.

Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö Kojamo eli entinen VVO ilmoitti maanantaina aikovansa listautua Helsingin pörssiin. Yhtiön muutos pörssiyhtiöksi herätti myös kysymyksiä yhtiön omistamien vuokrien tasosta.

Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen ehti jo kommentoida Helsingin Sanomille, etteivät vuokrat tule listautumisen perusteella nousemaan.

Viita puolestaan huomauttaa, ettei pääkaupunkiseudulle ja suuriin kasvukeskuksiin keskittyneellä Kojamolla ole tällä hetkellä markkinajohtajan asemaa alueilla, joilla se toimii.

Yhtiöllä ei ole hänen mukaansa suoraa mahdollisuutta määrittää alueen vuokratasoa, ja tällöin tuottotasosta saatetaan pitää Viidan mukaan kiinni säästämällä muista kustannuksista, kuten kiinteistöjen kunnossapidosta.

-Tuotostahan harva tinkii, Viita huomauttaa.

Hän lisää samalla, että todellinen suunta nähdään vasta tulevaisuudessa.

Tavoitteena 150 miljoonan varat

Kojamo ilmoitti, että yhtiön yhtenä tavoitteena on saada listautumisella ja samalla tehtävällä listautumisannilla kerättyä noin 150 miljoonan euron bruttovarat.

Tällä hetkellä Kojamon suurimmat omistajat ovat eläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen sekä suuret suomalaiset ammattiyhdistykset. He aikovat myydä omistustaan listautumisen yhteydessä.

Viita arvioi, etteivät Kojamon listautumisaikeet tulleet hänelle täytenä yllätyksenä. Yhtiö on hänen mukaansa toiminut pitkään hyvin markkinaehtoisesti.

-Salkuttaminen ja ara-kohteiden myynti ovat jo pitkään viitanneet siihen, että on uusi strategia ja jotain tulee tapahtumaan, sanoo Viita.

Samalla hän kertoo olevansa listautumisesta surullinen.

-Yleishyödyllinen rakentaminen on selkeästi taaksepäin jäänyttä elämää.

Viita huomauttaa myös, että markkinat toimivat jo nyt liian sijoittajavetoisesti kasvukeskuksissa. Tämä näkyy siinä, että pieniä yksiöitä ja kaksioita rakennetaan vilkkaasti.

-Tarvitsisimme erilaisen asuntopoliittisen otteen, mikä lähtisi ihmisten hyvinvoinnista liikkeelle eikä mahdollisimman pienistä neliöistä ja suurista tuotoista.

Pörssiin kesäkuuhun mennessä

Suomen suurin asuntosijoitusyhtiö Kojamo (entinen VVO) ilmoitti maanantaina aikovansa listautua Helsingin pörssiin.
Listautuminen tehdään Kauppalehden kesäkuun loppuun mennessä.
Kojamolla on noin 35 700 vuokra-asuntoa pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella.
Yhtiön liikevaihto oli 337 miljoonaa euroa vuonna 2017. Tilikauden voitto oli 212,9 miljoonaa euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic