Uutiset

Vuokranantajien edunvalvojat suosittavat joustoja vuokranmaksuun, muutoin tappiot uhkaavat olla vielä isompia – "Hyvistä vuokralaisista kannattaa pitää kiinni"

Koronaviruksen talousvaikutukset aiheuttavat tilanteen, jossa moni vuokralainen on talousvaikeuksissa eikä pysty välttämättä maksamaan vuokraansa ajoissa.
Vuokramarkkinoilla odotetaan tilanteita, joissa esimerkiksi lomautetuksi joutuneet eivät kykene maksmaan vuokriaan. Kuvituskuva Helsingin Sompasaaresta. Kuva: Joel Maisalmi
Vuokramarkkinoilla odotetaan tilanteita, joissa esimerkiksi lomautetuksi joutuneet eivät kykene maksmaan vuokriaan. Kuvituskuva Helsingin Sompasaaresta. Kuva: Joel Maisalmi

Koronavirusepidemiasta seuraavat lomautukset ja irtisanomiset voivat vaikuttaa vuokralaisten maksukykyyn.

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät Kova ry ja Suomen Vuokranantajat kehottavat jäseniään joustamaan vuokralaisten mahdollisissa maksuvaikeuksissa.

– Esimerkiksi maksusuunnitelmien teko on lomautus- ja irtisanomistilanteissa hyvä keino osoittaa vuokralaiselle vuokranantajan joustavuutta ja tukea vuokrataloyhtiön roolia turvallisena vuokranantajana, Kova ry totesi keskiviikkona jäsenilleen lähettämässään tiedotteessa.

– Toivomme, että vuokralaiset osaavat ottaa oma-aloitteisesti yhteyttä vuokranantajaansa, jos he tietävät taloudellisen tilanteensa heikkenevän.

Kova toivoo vuokrataloyhtiöiltä ratkaisuja, joiden tavoitteena on turvata asukkaille pysyvää ja kohtuuhintaista vuokra-asumista.

Kovalla on yhteensä 57 jäsenyhteisöä. Järjestö on yleishyödyllisten, voittoa tavoittelemattomien vuokranantajien edunvalvoja.

Jäseninä on muun muassa kunnallisia vuokrataloyhtiöitä, nuorisoasuntoja ja kehitysvammaisille tarkoitettuja asuntoja valtakunnallisesti rakennuttavia yhteisöjä sekä muita yleishyödyllisiä toimivia vuokrataloyhtiöitä ja -säätiöitä.

Vuokranantajat ry toivoo avointa keskustelua

Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes suosittaa samoin, että vuokranantajien kannattaa joustaa vuokranmaksujen aikataulusta. Järjestö on yksityisten vuokranantajien edunvalvoja.

– Tässä vaiheessa hyvistä vuokralaisista kannattaa pitää kiinni, Hughes toteaa.

Hughes sanoo, että vuokranantaja ajautuu helposti vielä vaikeampaan tilanteeseen, jos irtisanoo vuokralaisen, joka myöhästyisi vuokranmaksussa.

– Jos nyt menettää vuokralaisen kokonaan, on tappio vielä isompi.

Vuokranantajien suosituksena on, että sopimukset esimerkiksi myöhästetystä vuokranmaksusta tehdään kirjallisesti, jotta osapuolille ei tule jälkikäteen riitoja sopimusten sisällöistä.

Hughes on luottavainen, että vuokranantajat ja vuokralaiset pääsevät tämänhetkisessä tilanteessa yhteisymmärrykseen, koska koronaviruksen aiheuttama kriisi koskettaa yhteiskuntaa niin laajasti.

Vuokranantajien kannattaa käyttää pankkien tarjoamia mahdollisuuksia esimerkiksi asuntolainojen lyhennysvapaisiin, jos vuokranmaksun viivästyminen uhkaa horjuttaa omaa taloutta.

Tärkeintä on Hughesin mukaan se, että osapuolet pitävät toisensa ajan tasalla tilanteesta.

– Peräänkuulutan avointa keskustelua sekä vuokralaisilta että vuokranantajilta. Jos tietää, ettei pysty maksamaan seuraavaa vuokraa, kannattaa olla rohkeasti yhteydessä vuokranantajaan.

Liiketilat vielä vaikeammassa tilanteessa

Hughes arvioi, että kaikkein hankalin tilanne on liiketilojen vuokraajilla.

– Liiketiloilla on varmasti erityisen vaikeaa, koska asiakkaat ovat monin paikoin kaikonneet ja varauskirjat tyhjentyneet.

Asuntojen vuokrauksessa maksuvaikeuksissa olevia henkilöitä tuetaan asumistuilla, mutta liiketiloja vuokraavat yritykset eivät saa vastaavia tukia.

Hughes suosittelee, että erityisesti liiketilojen vuokranantajat miettivät tarkkaan, pystyvätkö he tulemaan vastaan vuokralaisia.

Huomattava osa esimerkiksi suomalaisista kahviloista ja ravintoloista on sulkenut ovensa koronakriisin kiihtyessä. Asiakaskato on koetellut sekä kauppoja, baareja että ravintoloita.

Tiistaina turkulainen arkkitehti Benito Casagrande ilmoitti jättävänsä vuokran perimättä koronakriisin aikana Turun keskustassa sijaitsevissa kiinteistöissään toimivilta ravintoloilta. Asiasta kertoi Turun Sanomat.

Casagranden omistamissa tiloissa toimii kymmenkunta ravintolaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic