Uutiset

Vuokrankorotuksille piste verotuksella tai sääntelyllä – rahat loppuvat, Kelan pääjohtaja vaatii heti toimia

Helsinki, Lännen Media

Eri asumistukien yhdistäminen säästäisi Kelan mukaan 80 miljoonaa euroa. Yleisen ja eläkkeensaajien asumistukien yhdistäminen säästäisi 102 miljoonaa euroa, jos tehtäisiin myös lisämuutos, jonka mukaan omaisuus vaikuttaisi tuen määrään. Nyt se vaikuttaa vain eläkeläisillä.

Opintotuen asumislisän korvaaminen yleisellä asumistuella lisäisi menoja noin 20 miljoonalla eurolla. Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä painottaa, että muutosten hyväksyttävyyttä lisäisi, jos samalla kohtuullistettaisiin suurten vuokranantajien tulonmuodostusta.

– Tuki tulee vuokranantajalle kuin Manulle illallinen. Julkisuudessa on ollut isoja voittoja ja vuokrankorotuksia. Köyhien ihmisten maailmassa herää kysymys, onko tämä tuen tarkoitus. Vanhusten asumispalveluita tuottavat monikansalliset yhtiöt, joilla on veroparatiisikytköksiä, Hyssälä suomii.

Korkeita vuokria maksetaan jo toimeentulotuella – Hyssälä vaatii ministeriöltä toimia

Kaikista tuensaajista 68 %:lla vuokra ylittää asumistuen ylärajat ja yksin asuvista peräti 77 %:lla.

– Sitten vuokria maksetaan toimeentulotuella, josta arviolta 300 miljoonaa menee asumiseen. Vuokranantajat tietävät tämän. Ympäristöministeriön pitäisi selvittää vuokranantajien tulonmuodostus, ja sen jälkeen pitäisi tarvittaessa tiukentaa vuokranantajien kohtelua verotuksella tai sääntelyllä, Hyssälä esittää Lännen Median haastattelussa.

Kela on selvittänyt, että yleinen asumistuki oli kotitalouden jäsentä kohden kunnallisissa vuokra-asunnoissa vuoden 2014 lopussa keskimäärin 197 euroa/kk. Yleishyödyllisen yhteisön, kuten Saton tai ay-liikkeen laajasti omistaman VVO:n, vuokra-asunnoissa vastaava summa oli 204 euroa/kk ja yksityisillä vuokranantajilla 208 euroa/kk. Yhteisöjen, kuten yritysten, pankkien ja vakuutuslaitosten, asunnoissa tukisumma oli kotitalouden jäsentä kohden keskimäärin 201 euroa/kk.

Vuonna 2014 yleistä asumistukea saaneista kotitalouksista 36 % asui yksityisissä, 24 % kunnallisissa, 19 % yhteisöjen ja 16 % yleishyödyllisten yhteisöjen vuokra-asunnoissa.

”Veronmaksajat eivät kestä enää nousua”

Pienituloisten ihmisten asumisen tukeminen verovaroista on yksi suurimmista sosiaalipoliittisista järjestelmistä Suomessa. Hallituksen tekemät leikkaukset eivät käännä julkista taloutta tasapainoon, jos esimerkiksi asumistukimenot ampuvat samaan aikaan kuvainnollisesti katosta läpi, kuten on tapahtumassa.

Vuoden 2015 lopussa asumistukien piirissä oli 820 000 ihmistä, 15 % väestöstä.

Suomessa on neljä erilaista asumistukea, joiden maksaminen lohkaisi verovaroista viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa. Menojen kasvu on ollut taantumassa huimaa: vuoden 2008 jälkeen reaaliset asumistukimenot ovat nousseet 600 miljoonalla eurolla.

– Asialle pitää tehdä jotain. Pelkät hallintokulut nielevät vuodessa 50 miljoonaa euroa. Kansantalous ja veronmaksajat eivät kestä enää nousua ja sitä, että byrokratiaa ei karsita, Hyssälä sanoo.

Erityisen huolissaan Hyssälä on siitä, että vuokrankorotusten seurauksena toimeentulotuesta on alkanut valua satoja miljoonia euroja vuokrien maksamiseen, minkä ei pitäisi olla toimeentulotuen tarkoitus.

Muutaman päivän riihissä ei kyetä oikeisiin uudistuksiin

Kelan pääjohtaja uskoo, että kriisitietoisuus on saavuttanut tason, jolla aika on kypsä sosiaaliturvajärjestelmän perusteelliselle remontille ja ennen kaikkea erilaisten tukien yhdistämisille. Eläkeläisille hän esimerkiksi ehdottaa eläkeläisten perustuloa.

– Valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö ja työmarkkinajärjestöt pitää saada asiantuntijoiden kanssa samaan pöytään valmistelemaan iso remontti.

– Päätöksenteon ongelma on ollut jo pitkään siinä, että asumistukien ja kaikkien tukien muutoksia pohditaan budjettiriihessä tai hallitusneuvotteluissa eli muutaman päivän aikana. Aika on liian lyhyt syvällisten isojen kysymysten ratkaisemiseen. Siksi päädytään tekemään pieniä viilauksia, jotka vain suututtavat jonkin eturyhmän. Ei pitäisi tehdä viilauksia vaan uudistaa järjestelmä, Kelan pääjohtaja vaatii.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic