Uutiset

Wahlroos vaalikeskusteluista: " Talouskasvu ei kiinnosta ketään, puhutaan vain hakkuiden rajoittamisesta ja tasa-arvosta"

Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos ihmettelee, miksi Suomen vaalikeskusteluissa ei puhuta tärkeistä asioista. Wahlroos painottaa, että kakku on ensin kasvatettava ennen kuin riidellään, miten se jaetaan.
Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoo, että vaalikeskustelussa on unohdettu tärkeät asiat. Kuva: Pekka Lassila
Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoo, että vaalikeskustelussa on unohdettu tärkeät asiat. Kuva: Pekka Lassila

Björn Wahlroos ryöpytti Suomen eduskuntavaalikeskustelua keskiviikkoiltana Ifin suuryritysten riskienhallintapäivässä.

– Olemme keskellä eduskuntavaalikampanjaa ja luulisi, että käytäisiin kiinnostavaa keskustelua arvoista ja toimenpiteistä, miten parannetaan ja rakennetaan hyvinvointia. Juuri kukaan ei näytä tätä käyvän.

Suomessa on parin viime vuoden aikana iloittu talouskasvusta kymmenen nollakasvuvuoden jälkeen.

– Se on häkellyttävä asia, yhtenä syynä on se tosiasia, että suomalainen teollisuus ei investoi Suomeen.

Vähäisiä ovat sekä t & k -investoinnit että investoinnit koneisiin ja laitteisiin.

– Olemme alkaneet keskustella muista asioista kuin niistä, jotka ovat tärkeitä. Tärkeää on rakentaa taloudellista hyvinvointia ja taloudellista kasvua. Taloudellista kasvua ei synny ilman investointeja. On turha luulla, että digitalous yksinään tuottaa sen hyvinvoinnin, joka tarvitaan pitämään tämä maa hyvinvointiyhteiskuntana.

Wahlroos korosti, että jos Suomea halutaan kehittää maana, jossa kaikilla on hyvä olla, on pidettävä huolta myös teollisuudesta.

– Emme pysty pitämään huolta teollisuudesta, ellemme varmista, että tänne kannattaa myös investoida. Ei kannata investoida, ellemme saa aikaiseksi työmarkkinaratkaisua, joka käytännössä purkaa työmarkkinoiden jäykkyyksiä ja yleissitovuutta. Me tarvitsemme sosiaaliturvauudistuksen, joka tekee sosiaaliturvan kannustavaksi. Tarvitsemme suuria verojen alennuksia. Tämä on asia, joilla pitää mennä eduskuntavaaleihin.

”Sote-pelleily olisi voitu unohtaa”

Wahlroos kehotti Suomessa ottamaan oppia Ruotsista. Hän suuntasi sanansa erityisesti sosiaalidemokraateille. Ruotsi on vetänyt talouskasvussa Suomeen 20 prosentin kaulan kymmenessä vuodessa. Wahlroos huomautti, että Ruotsin talouskasvua ei ole saanut aikaiseksi kukaan äärikonservatiivinen poliitikko, vaan sosiaalidemokraatit.

Noin 20 prosenttia suurempi bruttokansantuotteen kasvu tuo Wahlroosin mukaan käsittämättömän määrän hyvinvointia.

– Koko sote-pelleily olisi voitu unohtaa ja maksaa kaikille sote.

Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle Wahlroos antoi heikon arvion, vaikka Sipilä oli Wahlroosin mukaan neljä vuotta sitten raikas tuulahdus.

– Ei paljon muuttunut. Tuli yksi kiky-sopimus, joka ei paljon pidentänyt työaikaa. Ei purettu yleissitovuutta, eikä tullut sotea.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti