Uutiset

Wärtsilä aloittaa yt-neuvottelut Suomessa, enintään 220 irtisanotaan – koronaviruksen takia lomautettavia yli 3 000

Wärtsilä kävi kuukausi sitten yt-neuvottelut määräaikaisista lomautuksista. Silloin syynä oli koronatilanne, mutta nyt uusien yt-neuvotteluiden taustalla on organisaatiomuutos.
Merimoottori- ja voimalayhtiö Wärtsilällä on yli 200 toimipistettä yli 80 maassa eri puolilla maailmaa. Vuonna 2019 Wärtsilän liikevaihto oli 5,2 miljardia euroa ja henkilöstömäärä noin 19.000. Kuva: Riitta Salmi
Merimoottori- ja voimalayhtiö Wärtsilällä on yli 200 toimipistettä yli 80 maassa eri puolilla maailmaa. Vuonna 2019 Wärtsilän liikevaihto oli 5,2 miljardia euroa ja henkilöstömäärä noin 19.000. Kuva: Riitta Salmi

Teknologiayhtiö Wärtsilä on aloittanut tänään yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat sen koko Suomen henkilöstöä lukuun ottamatta Energy-liiketoimintaa.

Suomessa vähennetään enintään 220 työsuhdetta Marine-liiketoiminnasta sekä globaaleista tukitoiminnoista, jos yhtiön globaalit suunnitelmat toteutuvat. Taustalla on Wärtsilän aikomus jakaa Marine-liiketoimintansa kolmeksi itsenäiseksi liiketoiminnaksi.

Suunnitelmien toteutumisen ennakoidaan johtavan noin 700 työpaikan vähenemiseen maailmanlaajuisesti. Suomessa vähennettävien työsuhteiden määrät eri toiminnoissa, henkilöstöryhmissä ja paikkakunnilla täsmentyvät yhteistoimintaneuvottelujen aikana.

Yhtiö kertoi tiistaina, että muutoksen tavoitteena on nopeuttaa strategian toteutusta ja yksinkertaistaa liiketoimintarakennetta. Uudet liiketoiminnat Marine Power, Marine Systems ja Marine Voyage aloittavat toimintansa 1. heinäkuuta.

Lomautukset erillään uusista neuvotteluista

2. huhtikuuta Wärtsilä käynnisti yt-neuvottelut koko Suomen henkilöstönsä määräaikaisista lomautuksista. Syyksi kerrottiin koronaviruspandemiasta johtuvat tuotannolliset ja taloudelliset syyt.

Nopeutetulla aikataululla käytyjen neuvottelujen piirissä olivat Wärtsilän kaikki yhtiöt, toimipaikat ja henkilöstöryhmät. Yhtiö lomauttaa Suomessa yhteensä enintään 3130 työntekijää, joista oin 80 prosenttia työskentelee Vaasassa.

Lomautukset kestävät enintään 90 päivää henkilö kohden, ja ne toteutetaan vuoden loppuun mennessä.

Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Vesa Riihimäki painottaa, että määräaikaiset lomautukset ovat erillinen asia nyt alkaneista yt-neuvotteluista. Niissä on kyse organisaatiomuutoksesta eikä koronavirustilanteesta, ja neuvottelut kestävät lähtökohtaisesti kuusi viikkoa.

Uusia työpaikkoja maailmanlaajuiseen hakuun

Riihimäen mukaan henkilöstövähennyksiltä ei voida välttyä, koska yhtiö joutuu sopeuttamaan toimintojaan myös Suomessa maailmanlaajuisen toiminnan uudelleenjärjestelyiden johdosta.

– Kilpailukyvyn ja kannattavuuden turvaamiseksi muutoksen tekeminen on kuitenkin välttämätöntä. Vaikka ajankohta on haastava, uuden organisaation ja toimintamallin nopea toimeenpano on tärkeää Wärtsilän tulevalle menestykselle.

Globaalin organisaatiorakenteen muutoksen yhteydessä Wärtsilä avaa myös yli 300 uutta paikkaa henkilöstön haettavaksi. Paikat ovat koko henkilöstön haettavissa maailmanlaajuisesti

Uusien työpaikkojen maantieteellistä jakautumista ei ole mahdollista arvioida ennen kuin rekrytointiprosessi on käyty kokonaisuudessaan läpi, mutta paikat ovat koko henkilöstön haettavissa maailmanlaajuisesti.

Wärtsilä työllistää Suomessa noin 3800 henkilöä, joista 2950 työskentelee Vaasassa, 500 Helsingissä ja 350 Turussa. Tuotannosta 99 prosenttia menee vientiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti