Uutiset

WhatsAppista tuli koko kansan puskaradio Intiassa – sovellukseen siirtyvät niin juoruajat kuin rosvot

Lähetän kauppalistani kerran viikossa delhiläiseen Mister Arora Allied Fruits and Flowers -kauppaan WhatsAppilla. Ostokset kirjataan käsin pieneen ruutuvihkoon. Lasku maksetaan kerran kuukaudessa sekillä tai käteisellä.

Vaikka Aroran kauppa muistuttaakin ulkoisesti suomalaista 1950-luvun sekatavarakauppaa, kaupan omistaja herra Arora osaa kuitenkin käyttää mainonnassaan tehokkaasti kohdennettuja WhatsApp-viestejä.

”Imported Ham’ lukee tuoreimmassa viestissä. Tuontikinkkua. Kuvassa tosin on kana, mutta ei Intiassa kannata pikkuasioista olla niin turhan tarkka.

Menen käymään kaupassa, koska en ole ihan varma onko kyseessä kana vai possu. Huikkaan namastet. Arora istuu tuolissaan puisen käteislaatikon takana ja selaa puhelintaan.

– Gupshup, hän sanoo nostamatta katsettaan, kun kyselen mitä hän lukee.

Sana on hindiä ja tarkoittaa juoruamista, jutustelua, tyhjänpäivästä hölinää.

– Me intialaiset tykkäämme työntää nenämme toisten asioihin, ja puhelimella se on helppoa, hän sanoo ja jatkaa selaamista.

Intian sosiaalinen lokerointi jatkuu netissä

Naapurin asiat kiinnostavat, koska intialaiset ovat yhteisöllistä kansaa. Kun ihmisiä on paljon, yli 1.3 miljardia, ehkä on tärkeää kuulua johonkin tiettyyn yhteisöön. Kastit, sosiaaliset hierarkiat ja nykyään erilaiset sosiaalisen median ryhmät ovat yhteisön sisäistä lokerointia.

Ei siis ihme, että intialaiset ovat hulluna WhatsAppiin, ja maassa onkin arviolta yli 200 miljoonaa viestisovelluksen käyttäjää.

WhatsApp on silti muutakin kuin juoruilualusta. Siitä tullut intialaisten oma basaari – sen kautta myydään, ostetaan tavaroita, etsitään töitä, luodaan suhteita. Niin autot, koulukirjat kuin huonekalutkin vaihtavat omistajaa erilaisissa ryhmissä. Tinkaus kuuluu asiaan.

WhatsAppia käytetään jopa epävirallisena terveyskeskuspalveluna. Lähettämällä lääkärille viestin saa diagnoosin, kotihoito-ohjeet ja reseptin. Lääkereseptin potilas voi puolestaan viestittää suoraan apteekkiin, joka taas tuo lääkkeet ovelle.

Hymiöt sopivat myös luku taidottomille

Sovelluksen tarjoamat hymiöt ja kuvat mahdollistavat sanattoman kommunikaation kaikille sadoille miljoonille luku ja kirjoitustaidottomille tai digivieroksujille.

– Lähetän musiikkia vaimolleni WhatsAppilla, koska hän ei osaa itse etsiä sitä puhelimestaan. Lisään pari kukkaa, koska hän pitää niistä, Arora kertoo.

Tarjolla deittejä, rukkasia ja työpaikkoja

Sadat miljoonat peukut, hymiöt ja söpöt kuvat vauvoista leviävät kaikki viestisovelluksen kautta päivittäin. Delhiläinen 26-vuotias rekrytointikonsultti Catherine Baja ei ole sydämenlähettelytuulella.

– Laitoin juuri deitilleni kiukkuisen hymiön, koska hän on myöhässä, Catherine sanoo.

– Pahinta on kun näkee, että viesti on mennyt perille mutta tyyppi ei vastaa, hän puhisee.

Catherine kertoo käyttävänsä Facebookia tai muita someja vain vähän verrattuna WhatsAppiin.

– Olen jäsenenä monessa kymmenessä eri ryhmässä, hän kertoo.

Perheenjäsen- ja kaveriryhmiä on useita, samoin esimerkiksi syntymäpäiviä varten pystytettyjä tapahtumaryhmiä. Sitten on julkisia ryhmiä, jotka vaihtelevat käytettyjen merkkiasusteiden osto- ja myyntiryhmistä työnhakuryhmiin. Niihin pääsee jäseneksi pyytämällä.

– Tässäkin ryhmässä on yli 2 000 jäsentä, ja monet postailevat kaikenalaista ei-aiheeseen liittyvää, hän kertoo ja näyttää Human Resources Jobs -ryhmää, joka on työpaikkailmoituksia jakeleva ryhmä.

Poliitikot hyödyntävät ja poliisi manailee salausta

WhatsAppin suosio ei ole jäänyt huomaamatta valtaapitäviltä.

Poliittiset puolueet ja erityisesti hallitseva puolue BJP ovat olleet taitavia käyttämään WhatsAppia kampanjatyökaluna. Monet uskonnolliset toimijat ja muut kansalaisryhmät, jotka jakavat BJP:n hindulaisen kansallismielisen taustan, ovat hyvin aktiivisia WhatsAppin käyttäjiä. Myös rukoukset ja gurujen ajatukset leviävät viestein.

Miljoonien viestien joukossa ei aina ole välttämättä hyvää tarkoittavia viestejä. Viranomaiset pelkäävätkin rikollisten tiedonlevitystä. Esimerkiksi Kashmirin alueella sovellus on useasti yritetty kieltää terrorismin varjolla, koska sitä on vaikea salakuunnella.

Kuten kiinalaisessa kuiskauksessa konsanaan, väärä tieto leviää helposti myös WhatsAppin kautta. Hyvää tarkoittavat levittävät viestejä vaikkapa myrkyllisestä maidosta tarkistamatta tiedon alkuperää.

Catherinekaan ei aina kyseenalaista tiedon alkuperää.

– Eihän sitä millään pysty, viestejä saapuu niin valtava määrä.

– Suuri osa viesteistä on turhanpäiväisiä peukkuja ja muuta sellaista. Silti tässä on minun koko elämäni, hän sanoo ja osoittaa pientä vihreää luurinkuvaa puhelimessaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti