Uutiset

White Islandin tulivuori purkautui yllättäen Uudessa-Seelannissa

White Island tunnetaan myös nimellä Whakaari. Se on tulivuorisaari, joka sijaitsee noin 50 kilometriä pohjoiseen Uuden-Seelannin Pohjoissaaren rannikolta. Kuva: EPA

Uudessa-Seelannissa White Islandin tulivuoren purkauksessa on kuollut ainakin yksi ihminen, kertoo paikallinen poliisi.

Poliisi uskoo uhreja olevan mahdollisesti enemmänkin. Viranomaisten mukaan alueella on tällä hetkellä liian vaarallista suorittaa pelastustöitä. Uhrien joukossa on mahdollisesti myös ulkomaalaisia.

– Tiedämme että paikalla oli useita turistiryhmiä tapahtumien aikaan, niin uusiseelantilaisia kuin ulkomaalaisia, pääministeri Jacinda Ardern kertoi medialle.

Erityisesti huolta on herättänyt matkailijoiden ryhmä, jonka nähtiin kävelevän kraatterissa hetkeä ennen purkausta. Tulivuoresta suoraa videokuvaa lähettävien kameroiden mukaan vajaan kymmenen ihmisen nähtiin kävelevän kraatterissa ennen kuin kuva pimeni.

Suosittu turistikohde

Uuden-Seelannin hätätilaviranomainen kuvaili tulivuorenpurkausta ”kohtalaiseksi” ja sanoi sen aiheuttavan vaaraa saaren läheisyydessä. Saarelta nousi purkauksen jälkeen myös suuri valkea tuhkapilvi.

White Island tunnetaan myös nimellä Whakaari. Se on tulivuorisaari, joka sijaitsee noin 50 kilometriä pohjoiseen Uuden-Seelannin Pohjoissaaren rannikolta. Saari on suosittu turistikohde, ja vuosittain tulivuorella vierailee 10  000 matkailijaa.

White Island on Uuden-Seelannin aktiivisin tulivuori. 70 prosenttia siitä sijaitsee merenpinnan alapuolella. Tulivuori purkautuu säännöllisesti, viimeksi vuonna 2016.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic