Uutiset

WHO: Juomaveden mikromuovit vain pieni riski ihmiselle

Maailman terveysjärjestö WHO sanoo asiassa tarvittavan kuitenkin lisätutkimusta.
Huthinainen antaa pullosta juomavettä pojalleen Eid al-Ghadir -juhlan aikana Jemenin Sanaassa 19. elokuuta. Kuva: YAHYA ARHAB
Huthinainen antaa pullosta juomavettä pojalleen Eid al-Ghadir -juhlan aikana Jemenin Sanaassa 19. elokuuta. Kuva: YAHYA ARHAB

Juomaveden sisältämät mikromuovit ovat vähäinen riski ihmisen terveydelle nykyisellä tasollaan, mutta aihe vaatii lisätutkimuksia, kertoi Maailman terveysjärjestö WHO torstaina.

Kraanavedestä ja pullotetusta vedestä löydetyt mikromuovin palat ovat aiheuttaneet huolta suuren yleisön keskuudessa. Nykyiset tiedot asiasta ovat kuitenkin rauhoittavia, kertoi YK:n alainen järjestö ensimmäisessä raportissaan aiheesta.

Todisteiden mukaan pullotetusta vedestä löytyneet mikromuovit ovat ainakin osittain peräisin pullotusprosessista ja/tai pakkaamisesta muovikorkeilla.

– Pääviesti on vakuuttaa vettä juovia kuluttajia ympäri maailmaa, että meidän arviomme mukaan riski on pieni, sanoi Bruce Gordon, joka johtaa WHO:n yleisen terveyden, ympäristön ja terveyden sosiaalisten vaikutusten osastoa.

Mitä mikromuoveille tapahtuu ihmisen elimistössä?

WHO ei suosittanut juomaveden mikromuovien rutiininomaista seuraamista. Tutkimuksen pitäisi kuitenkin keskittyä muun muassa siihen, mitä mikromuovin kemiallisille osille tapahtuu kun ne joutuvat ihmisen ruoansulatukseen.

Suurin osa vedessä olevista mikromuovin palasista ovat suurempia kuin 150 mikrometriä (metrin miljoonasosaa) ja ne poistuvat ruumiista ulostamisen myötä. Pienemmät palat voivat todennäköisemmin siirtyä suolen seinämän läpi ja siirtyä muihin elimiin.

Terveyshuolet ovat keskittyneet pienempiin mikromuovin palasiin, sanoi Jennifer De France, joka on WHO:n tekninen asiantuntija ja yksi raportin kirjoittajista.

– Näiden pienempikokoisten palasten osalta on näyttöä hyvin rajoitetusti. Meidän pitää tietää enemmän mitä imeytyy, leviää ja niiden vaikutuksesta, hän sanoi.

Tarvitaan enemmän tutkimusta mikromuovin vaikutuksesta kautta koko ympäristön, ihmisten juomavedessä, ilmassa ja ruoassa, hän lisäsi.

Uusimmat

Fingerpori

comic