Uutiset

WHO: Koronavirustutkijat pääsevät Kiinaan tammikuussa – Vielä on epäselvää, tarkoittaako tämä myös pääsyä Wuhaniin

Kiinan valtiollisen median mukaan SARS-CoV-2 -virus kiersi Euroopassa jo viime vuonna. Kiinaan virus ja sen aiheuttama covid-19 olisivat tulleet ruokatuonnin mukana.
Erityisesti Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa päävastuulliseksi koronapandemian synnystä. Kuvituskuva mereneläviä myyvästä marketin osastosta Pekingissä. Kuva: epa08813474
Erityisesti Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa päävastuulliseksi koronapandemian synnystä. Kuvituskuva mereneläviä myyvästä marketin osastosta Pekingissä. Kuva: epa08813474

Riippumattomat virustutkijat pääsevät vihdoin tammikuussa selvittämään koronapandemian alkuperää Kiinaan. Asiasta kertoi hanketta johtava maailman terveysjärjestö WHO.

– Käsityksemme mukaan Kiina toivottaa kansainvälisen tyhmän tervetulleeksi tammikuun alkupuolella, sanoi WHO:n läntisen Tyynenmeren alueen hätätilannejohtaja Babatunde Olowokure tiedotustilaisuudessa torstaina.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, pääsevätkö tutkijat myös pandemian alkulähteenä pidettyyn Wuhaniin.

– WHO jatkaa keskustelua Kiinan kanssa sekä ryhmästä että sen vierailukohteista.

Olowokuren mukaan ryhmän pääsyyn liittyy vielä ”joidenkin testien” valmistuminen, mutta hän ei selventänyt, mitä tämä tarkoittaa.

Kiina suhtautuu avoimemmin WHO:n tutkimusryhmään

Kiina on aiemmin vastustanut voimakkaasti kansainvälistä koronavirustutkimusta alueellaan, sillä maan mukaan suunnitelmat ovat lähtökohtaisesti Kiina-vastaisia. WHO:n johtamaan tutkimukseen Kiina suhtautuu myötämielisemmin.

Erityisesti Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa koronaviruksen ja sen aiheuttaman covid-19 -taudin äitymisestä pandemiaksi. Yhdysvallat on vaatinut asiasta läpinäkyvää tutkimusta.

Presidentti Donald Trump on nimittänyt SARS-CoV-2 -virusta ”Kiina-virukseksi” ja kritisoinut WHO:ta siitä, että se salli kiinalaistutkijoiden tehdä ensimmäiset tutkimukset pandemian alkuperästä.

Kiinalaismedian mukaan virus oli Euroopassa jo 2019

Koronavirus alkoi levitä voimakkaasti noin vuosi sitten, ja ensimmäiset laajat tartuntamäärät havaittiin Kiinan Wuhanissa. Sittemin tartuntoja on raportoitu yli 210 maasta, ja tartuntaan liittyviä kuolemantapauksia on noin 1,65 miljoonaa.

Kiinan valtiollisen median mukaan virus oli kuitenkin liikkeellä maan rajojen ulkopuolella jo ennen kuin ensimmäiset tartunnat havaittiin Wuhanissa. Kiinaan virus olisi tullut ruokatuonnin mukana.

Asiaan liittyy myös tieteelliseksi väitettyjä kiinalaistutkimuksia, joiden mukaan virus kiersi Euroopassa jo vuonna 2019.

Länsimaisen tieteellisen arvion mukaan SARS-CoV-2 -virus siirtyi hevosenkenkälepakoista muurahaiskäpyyn ja sen kautta ihmiseen. Monien arvioiden mukaan todennäköisyyttä siirtymiseen lisäsivät luonnoneläimiä ja niiden lihaa myyvät kiinalaistorit.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic