Uutiset

WHO pitää hätäkokouksen keskiviikkona koronaviruksen vuoksi – Kiina vahvisti neljännen kuolemantapauksen vilkkaan uudenvuoden loman kynnyksellä

Kiinassa leviävään uudentyyppiseen koronavirusepidemiaan on sairastunut yli kaksisataa ihmistä. Suomessa viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä tarkasti.
Virus on jäljitetty Kiinan keskiosassa sijaitsevaan 11 miljoonan asukkaan Wuhanin kaupunkiin, jossa todettiin viikonlopun aikana 136 uutta sairastunutta. Kuva: STRINGER
Virus on jäljitetty Kiinan keskiosassa sijaitsevaan 11 miljoonan asukkaan Wuhanin kaupunkiin, jossa todettiin viikonlopun aikana 136 uutta sairastunutta. Kuva: STRINGER

Maailman terveysjärjestö WHO kokoontuu hätäkokoukseen keskiviikkona, koska Kiina on vahvistanut koronaviruksen leviävän ihmisestä toiseen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

STT:n mukaan WHO:n paneeli päättää keskiviikkona Genevessä siitä, julistaako se viruksen takia kansainvälisen kansanterveyden hätätilan.

– Nimitystä käytetään yleensä vain vakavimmista epidemioista, STT uutisoi.

Kiina ilmoitti Reutersin mukaan tiistaina neljännestä koronaviruksen aiheuttamasta kuolemantapauksesta. Tilannetta hankaloittaa se, että sadat miljoonat kiinalaiset valmistautuvat matkustamaan uudenvuoden loman viettoon. Terveysviranomaiset eri puolilla maailmaa ovat tehostaneet seulontaa.

Suomessa seurataan tarkasti

Kiinassa leviävään uudentyyppiseen koronavirusepidemiaan on sairastunut yli kaksisataa ihmistä, ja viruksen pelätään leviävän muihin Aasian maihin, kertoi uutistoimisto Reuters maanantaina.

Myös Suomessa viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä tarkasti. Suomi luottaa asiassa Maailman terveysjärjestö WHO:n ja EU:n tartuntatautivirasto ECDC:n päivittyvään tilannearvioon.

– Tällä hetkellä todennäköisyys sille, että Suomesta löytyisi sairastunut, on pieni, sanoi johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta maanantaina.

Lähipäivät tai -viikot osoittavat, tuleeko tilanteeseen muutos. Sanen mukaan on kaksi ratkaisevaa asiaa, jotka voisivat pahentaa tilannetta.

– Ensimmäinen on viruksen tarttuvuus eli kuinka tehokkaasti se leviää ihmisestä toiseen. Nyt ei ole havaittu merkkejä tehokkaasta leviämisestä. Sarsissa oli paljon sairaaloiden hoitohenkilökunnan tartuntoja, mutta nyt sitä ei ole havaittu. Toinen on viruksen aiheuttaman sairauden vakavuus. Kuolleisuus ei näytä yhtä vakavalta, kuin sarsissa.

Sanen mukaan viruksen tarttuvuus ja sen aiheuttama kuolleisuus voivat kuitenkin vielä muuttua, koska tilanne on vasta kehittymässä. Kiina kertoi maanantaina illalla, että virus on tarttunut ihmisestä toiseen, myös joihinkin hoitohenkilökunnan edustajiin.

Koronavirus on sukua sarsille

Kiinassa leviävä koronavirus on sukua sars-virukselle, johon kuoli vuosina 2002–2003 noin 800 ihmistä ympäri maailmaa. Sars-epidemia alkoi Kiinasta.

Kiinan kommunistisen puolueen julkaiseman China’s Global Timesin mukaan Kiinan hallitus ei saa toistaa epidemiassa sars-virusepidemian aikana tehtyjä virheitä. Tuolloin epidemiasta ei kerrottu julkisuuteen viikkoihin, vaikka sen tappavuus oli tiedossa.

Sanen mukaan Kiina on tunnistanut taudinaiheuttajan tällä kertaa kohtuullisen nopeasti ja jakanut tietonsa viruksen perimästä eteenpäin niin, että muut maat ovat voineet kehittää valmiuksia ja WHO on tehnyt riskiarvion.

WHO ei suosittele erityisiä toimia Kiinaan matkustaville. Myöskään Suomi ei ole antanut matkustusrajoitteita.

– Riski saada joku muu hengitystieinfektio on suurempi. Normaalia käsihygieniaa ja aivastustekniikkaa suositellaan, Sane sanoo.

Virus on jäljitetty Wuhanin kaupunkiin

Virus on jäljitetty Kiinan keskiosassa sijaitsevaan 11 miljoonan asukkaan Wuhanin kaupunkiin, jossa todettiin viikonlopun aikana 136 uutta sairastunutta. Tätä ennen sairastuneita oli 62. Kaikki kolme kuollutta ovat Wuhanista.

Virus on levinnyt Kiinassa pääkaupunkiin Pekingiin, jossa sairastuneita on kaksi sekä eteläiseen Kiinaan Shenzheniin, jossa on yksi sairastunut.

Yksittäisiä sairastuneita on todettu myös Kiinan ulkopuolella.

Etelä-Korea vahvisti yhden sairastapauksen, maan tartuntatautivirasto kertoi maanantaina. Potilas on 35-vuotias kiinalainen nainen, joka lensi sunnuntaina Etelä-Koreaan Wuhanista.

– Hänen kanssaan samassa tilassa olleita matkustajia ja lennon henkilökuntaa tutkitaan sairastumisen varalta, Etelä-Korean viranomaiset kertoivat.

Thaimaasta on löydetty kaksi sairastunutta ja Japanista yksi. Kaikki olivat joko kotoisin Wuhanista tai käyneet siellä.

Uusimmat

Fingerpori

comic