Uutiset

WHO:n Euroopan-johtaja vetoaa: Pysykää joulu kotona – "Se on turvallisin asia, jonka voit tehdä"

Maailman terveysjärhestön Hans Gluge on huolissaan pandemian vaikutuksista mielenterveyteen.
WHO:n Euroopan-johtaja on huolissaan joulunajan vaikutuksista sekä koronaviruksen leviämiseen että mielenterveyteen. Kummankin kohdalla pitäisi hänen mukaansa miettiä nyt itsensä ohella muita ihmisiä. Kuva: Nicolas Economou
WHO:n Euroopan-johtaja on huolissaan joulunajan vaikutuksista sekä koronaviruksen leviämiseen että mielenterveyteen. Kummankin kohdalla pitäisi hänen mukaansa miettiä nyt itsensä ohella muita ihmisiä. Kuva: Nicolas Economou

Maailman terveysjärjestön Euroopan-johtaja Hans Gluge vetoaa ihmisiin, jotta he viettäisivät joulun kotonaan.

Hän sanoo, että pandemian vaikutus on saanut monet tuntemaan tavallista voimakkaampaa tarvetta kokoontua yhteen. Tämä pitäisi Glugen mukaan kuitenkin työntää syrjään, sillä tautitilanne Euroopassa pahenee ja vaarana on tilanteen vaikeutuminen entisestään loma-ajan matkustamisen vuoksi.

– Se, mitä saa tehdä ja se, mitä pitäisi tehdä ovat eri asioita. Turvallisinta on nyt pysyä kotona, Gluge sanoo tuoreessa lehdistötiedotteessaan.

Hän kertoo itsekin tehneensä ”vaikean päätöksen” viettää joulu erillään iäkkäistä vanhemmistaan.

”Parhaita lahjoja, joita voimme antaa”

Tartuntamäärien ohella Gluge on erityisen huolissaan koronapandemian vaikutuksista mielenterveyteen. Sitä ovat järkyttäneet pelko, sosiaalinen eristäytyminen sekä huoli työstä ja taloudesta.

Tutkimusten mukaan ahdistus ja masennus ovat lisääntyneet erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Gluge huomauttaa, että vaikutuksilta ei silti ole säästynyt mikään ikäryhmä.

Glugea huolettaa lisääntyneiden mielenterveysriskien vaikutus joulunpyhinä, jolloin monet ongelmat voimistuvat joka tapauksessa. Hän varoittaa aliarvioimasta kokonaisuutta.

– Omasta mielenterveydestämme ja hyvinvoinnistamme huolehtiminen ja muiden auttaminen samassa asiassa on parhaita lahjoa, joita voimme antaa.

Gluge arvioi, että pandemian aiheuttamia mielenterveysongelmia tullaan hoitamaan vielä pitkään pandemian jälkeen.

Tukea nyt, myöhemmin myös konkretiaa

Gluge pyytää ihmisiä myös arvostamaan terveydenhullon, sosiaalitoimen ja muiden välttämättömien alojen työntekijöitä vaikeana aikana.

– Ilman heitä meillä ei olisi mitään mahdollisuutta päästä pandemiasta, hän sanoo.

Johtajan mukaan näiden työntekijäryhmien henkinen tukeminen on nyt elintärkeää, ja myöhemmin heidän tukemisensa myös konkreettisilla tavoilla on tarpeen. Tällä Gluge viitannee muun muassa palkkakysymyksiin ja muihin tekijöihin, jotka uhkaavat pahentaa uupumusta ja aiheuttaa alanvaihtoja.

Glugen mukaan pandemian helpottaminen on rokotusten ansiosta enää kuukausien päässä.

– Toivon, että voimme toimia tämän ajan sellaisella tavalla, josta voimme olla ylpeitä yhdessä. Kun katsomme näitä vaikeita aikoja taaksepäin, toivon että tunnemme toimineemme yhteisen inhimillisyyden hengessä suojellaksemme niitä, jotka sitä tarvitsevat.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic