Uutiset

Wien epäilee itävaltalaisen everstin vakoilleen Moskovan hyväksi vuosikymmeniä

Tapaus koettelee Itävallan ja Venäjän tähän asti lämpimiä suhteita.
Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz (vas.) ja puolustusministeri Mario Kunasek kertoivat epäillystä vakoilutapauksesta Wienissä perjantaina.

Korkea-arvoisen itävaltalaisen upseerin epäillään vakoilleen Moskovan hyväksi vuosikymmeniä, kertoi Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz perjantaina Wienissä.

Itävalta kuului niihin harvoihin EU-maihin, jotka eivät karkottaneet venäläisiä diplomaatteja sen jälkeen kun entinen venäläisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär myrkytettiin Britanniassa. Lontoo syytti myrkyttämisistä Venäjää, joka kielsi olevansa sen takana.

Konservatiivinen liittokansleri Kurz johtaa koalitiota, jossa on mukana äärioikeistolainen ja Moskovaa lähellä oleva vapauspuolue. Kurz sanoi päätöksen olleen linjassa Itävallan puolueettomuuspolitiikan kanssa. Maalla on hänen mukaansa tapana pitää hyviä suhteita sekä idän että lännen kanssa.

Kurz kuitenkin kovensi kielenkäyttöään perjantaina kertoessaan epäilystä, että eläkkeellä oleva eversti olisi vakoillut Moskovan hyväksi 1990-luvulta lähtien tähän vuoteen saakka.

– Mikäli epäily vahvistetaan, tällaiset tapaukset… eivät paranna suhteita Venäjän ja Euroopan unionin välillä, hän sanoi toimittajille nimeämättä epäiltyä.

Tapaus on syyttäjillä ja entistä everstiä on kuulusteltu.

Ulkoministeri Karin Kneissl on perunut matkansa Moskovaan tapauksen vuoksi. Hän tanssi elokuussa häissään Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Hän on kutsunut Venäjän asianhoitajan puheilleen tapauksen johdosta. Venäjän suurlähettiläs ei ole nyt Itävallassa.

– Tällä hetkellä me vaadimme rehellistä informaatiota Venäjän puolelta, Kurz sanoi.

Venäjä: ”Epämiellyttävä yllätys”

Moskovassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi olevansa ”yllättynyt epämiellyttävästi” Wienin syytöksistä. Hänen mukaansa Moskova ei tiennyt mitään eläkkeellä olevasta upseerista, kertoivat uutistoimistot RIA ja Interfax.

Venäjä on puolestaan kutsunut puhutteluun Itävallan suurlähettilään.

Kurz viittasi tapaukseen, jossa Hollannin hallitus syytti Venäjän agentteja siitä, että nämä olisivat yrittäneet päästä Kemiallisten aseiden kieltojärjestön tiedostoihin sen tutkiessa Skripalin tapausta.

Länsimaat syyttivät viime kuussa Venäjää maailmanlaajuisesta hakkeroinnista.

Kurz uskoi epäilyjensä vahvistuvan heillä olevan informaation sekä Hollannin tapauksen johdosta. Hän on tavannut Putinin kahdesti sen jälkeen kun Skripalit myrkytettiin.

Puolustusministeri Mario Kunasek sanoi, että tiedossa ei vielä ole, onko tapaus yksittäinen. Itävalta sai vihjeen epäillystä vakoilusta viikkoja sitten liittolaismaan tiedustelupalvelulta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti