Uutiset

Wikileaks: Assange karkotetaan "tuntien tai päivien" päästä Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä

Ecuadorin mukaan Wikileaksin perustaja on rikkonut sääntöjä, jotka koskevat hänen oleskeluaan lähetystössä.
Wikileaksin perustaja Julian Assange on piileskellyt Ecuadorin Lontoon-lähetystössä jo vuodesta 2012 saakka. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA
Wikileaksin perustaja Julian Assange on piileskellyt Ecuadorin Lontoon-lähetystössä jo vuodesta 2012 saakka. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Ecuador aikoo karkottaa vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assanger Lontoon-lähetystöstään tuntien tai päivien sisällä, kertoi Wikileaks Twitterissä viitaten ”korkean tason lähteisiin Ecuadorin valtiossa”.

Australialaissyntyinen Assange piileskeli Ecuadorin lähetystössä vuodesta 2012 saakka koska hän pelkäsi brittituomarin lähettävän hänet Ruotsiin vastaamaan seksuaalirikoksia koskeviin syytteisiin.

Ruotsi luopui syytteistä vuonna 2017, mutta Assange on pysynyt lähetystössä peläten luovutusta Yhdysvaltoihin, missä Wikileaksin syytetään paljastaneen salaisia Yhdysvaltain hallituksen tiedostoja.

Britannian poliisin pidätysmääräys on edelleen voimassa, joten hänet pidätetään heti kun hän astuu lähetystöstä ulos.

Myös johtava diplomaatti Ecuadorin lähetystöstä oli kertonut Wikileaksille, että Assange karkotetaan.

Ecuador: Assange rikkonut sääntöjä

Ecuadorin presidentti Lenin Moreno sanoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että Assange on ”toistuvasti rikkonut” turvapaikkaehtojaan lähetystössä.

Radiohaastattelussa Moreno sanoi, että Assangella ei ole oikeutta ”hakkeroida tilejä tai puhelimia” eikä hän saa puuttua muiden maiden politiikkaan, erityisesti niiden, joiden kanssa Ecuadorilla on ystävälliset välit.

Moreno kommentoi asiaa sen jälkeen kun sosiaaliseen mediaan oli tullut valokuvia hänestä ja hänen perheestään heidän ollessaan Euroopassa vuosia sitten.

Presidentti ei suoraan syyttänyt vuodosta Assangea, mutta hallituksen mukaan kuvat on välittänyt eteenpäin Wikileaks.

Lemmikkikissan jätökset

Wikileaksin mukaan Morenon sanat olivat seurausta siitä, että Wikileaks oli raportoinut Morenon vastaisista korruptiosyytteistä. Moreno kiistää tehneensä mitään väärää.

Ecuador esitti viime vuonna uusia sääntöjä Assangen oleskelulle lähetystössä. Hänen piti maksaa itse lääkärilaskunsa ja siivota lemmikkikissansa jätökset. Hän vei asian paikalliseen ja kansainväliseen oikeusasteeseen vedoten määräysten rikkovan hänen ihmisoikeuksiaan. Tuomioistuimet olivat kuitenkin eri mieltä hänen kanssaan.

Assange on sanonut Ecuadorin yrittävän karkottaa hänet ja painostavan häntä kieltämällä häneltä vierailut ja vakoilemalla häntä.

Uusimmat

Fingerpori

comic