Lounais-Häme Uutiset

Ydinjäteyhtiö Posiva toteuttaa käytetyn ydinpolttoaineen käsittelylaitoksen Eurajoelle - Onkalo suljetaan sadan vuoden päästä

Rakennusprojektin kustannusarvio on noin 500 miljoonaa euroa.
Geologi Antti Joutsen Onkaloksi nimetyn kallioluolaston sisäänkäynnillä. Arkistokuva. Kuva: Arno Juutilainen
Geologi Antti Joutsen Onkaloksi nimetyn kallioluolaston sisäänkäynnillä. Arkistokuva. Kuva: Arno Juutilainen

Ydinjäteyhtiö Posiva toteuttaa Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitosten käytetyn ydinpolttoaineen käsittelylaitoksen Eurajoelle Satakuntaan. Rakennusprojektin kustannusarvio on noin 500 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus noin 2  500 henkilötyövuotta.

Tuotantolaitokseen kuuluvat kapselointilaitos ja loppusijoituslaitos. Kapselointilaitoksen rakentamisen lisäksi asennetaan myös loppusijoituksen aloittamiseen tarvittavat järjestelmät Onkaloon. Laitoksen valmistuttua Posiva arvioi työllistävänsä tuotantovaiheessa 50–100 ihmistä.

– Suomessa ilmastoystävällisen ydinsähkön tuotannon edellytys on koko elinkaaren hallinta. Posiva toteuttaa omistajiensa Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen loppusijoittamisen vastuullisesti, Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka sanoo tiedotteessa.

– Meillä alkaa ainutkertainen projekti, jossa toteutetaan kapselointilaitos kokonaisuudessaan, loppusijoituksen aloittamiseen tarvittavat järjestelmät, käyttölupaprosessi sekä valmistellaan tuotantotoiminnassa tarvittavat toimitusketjut.

Mokan mukaan projektin merkittävistä urakoista tehdään sopimuksia lähiaikoina.

– Projektin pääosassa ovat niin turvallista loppusijoituskonseptia lähes 40 vuoden ajan kehittäneet asiantuntijat, projektitoiminnan ammattilaiset kuin myös kumppanit.

 

 

Viiden reaktorin ydinjäte maan syvyyksiin

Käytetyn ydinjätteen käsittely alkaa voimala-alueella tehtävällä välivarastoinnilla. Ydinjätettä jäähdytetään vesialtaissa, joista lämpö johdetaan meriveteen. Tätä jatketaan 30–40 vuotta ennen varsinaisen loppusijoittamisen aloittamista.

– Kun aloitetaan varsinainen loppusijoitus, polttoaine tuodaan siirtosäiliössä kapselointilaitokselle. Siellä tulee kuparikapseli, johon polttoaine laitetaan. Käytetty polttoaine siirretään siirtosäiliöstä kuparikapseliin. Se hitsataan kiinni ja tarkastetaan ja nostetaan hissillä maanalaiseen loppusijoituslaitokseen, kuvailee Mokka prosessia STT:lle.

Loppusijoituksessa ydinjätteestä syntyvä lämpö johtuu peruskallioon. Onkaloon on suunniteltu mahtuvaksi Olkiluodon kolmen ja Loviisan kahden reaktorin koko käyttöikänä syntyvä ydinjäte, eli noin 6  500 tonnia uraania. Se tietää noin 3  000 maan poveen haudattavaa kuparikapselia.

Kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen toteuttamisesta kertyneestä osaamiselle arvellaan löytyvän kysyntää myös ulkomailta.

– Meidän tytäryhtiö Posiva Solutions on perustettu siihen, että kertynyttä osaamista myydään muualle maailmalle vientituotteena, Mokka kertoo.

Mokan mukaan kyseessä on ”ainutlaatuinen ja ainutkertainen projekti”.

– Olen henkilökohtaisesti ylpeä koko Suomen ydinenergia-alan puolesta. Suomessa on mietitty, miten loppusijoitus hoidetaan.

 

Lue myös: Saako olla ydinvoimaa? Kyllä saa – lähes puolet suomalaisista suhtautuu ydinenergiaan myönteisesti, vastustajia on enää 15 prosenttia (11.5.2019)

 

 

Geologi Antti Joutsen on demoluolassa, jossa testataan käytetyn polttoaineen loppusijoitusta ilman radioaktiivista polttoainetta.
Geologi Antti Joutsen on demoluolassa, jossa testataan käytetyn polttoaineen loppusijoitusta ilman radioaktiivista polttoainetta.

 

Onkalo säppiin sadan vuoden päästä

Käytetty ydinpolttoaine loppusijoitetaan noin 450 metrin syvyyteen Eurajoen peruskallioon louhittuun Onkaloon, Posiva kertoo. Loppusijoitus on tarkoitus aloittaa 2020-luvulla. Posivalla on loppusijoituslaitokselleen valtioneuvoston vuonna 2015 myöntämä rakentamislupa.

Yhtiön mukaan ennen varsinaisen käytetyn polttoaineen loppusijoituksen aloitusta toteutetaan vielä käyttölupaprosessi niin kuin ydinvoimalaitoksien rakentamisprojekteissakin.

Posiva aloitti Onkalon rakentamisen vuonna 2004. Onkalo on tarkoitus sulkea noin sadan vuoden päästä, kun viimeiset Olkiluoto 3:n ydinpolttoaineet on saatu esijäähdytettyä ja haudattua.

Olkiluoto 3:n laitostoimittaja ilmoitti viime viikolla lykkäävänsä projektiaikataulun toimittamista ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voimalle (TVO). Viime vuoden lopulla annetun arvion mukaan voimalan kaupallisen tuotannon on määrä alkaa ensi vuoden tammikuussa.

Loppusijoittamisen aikatauluun vaikuttaa eniten polttoaineen pitkä jäähdytysaika. Olkiluodon ykkös- ja kakkosreaktorien sekä Loviisan ykkös- ja kakkosreaktorien käytössä olevan polttoaineen pitää jäähtyä noin 40 vuotta ennen kuin se voidaan loppusijoittaa. Olkiluoto 3:n polttoainetta pitää jäähdyttää noin 60 vuotta ennen loppusijoittamista.

Olkiluoto 4 ja mahdollinen Loviisan kolmas voimalaitos eivät Posivan mukaan vaikuttaisi merkittävästi loppusijoituksen aikatauluun, sillä niiden käytettyä polttoainetta voitaisiin loppusijoittaa samaan aikaan kuin Olkiluoto 3:n polttoainetta. Uudet yksiköt siirtäisivät loppusijoituksen päättymisvuotta muutamilla vuosilla. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic