Uutiset

Ydinvoimalahankkeesta irtaantuminen tulisi kalliiksi - "Uusia Kestra-temppuja ei voi kuvitella"

Helsingin ja Vantaan kaupungit selvittävät kevään aikana, mitkä olisivat Fennovoima Oy:n ydinvoimalahankkeesta irtautumisen oikeudelliset ja taloudelliset vaikutukset.

Ne omistavat Vantaan Energia Oy:n, joka puolestaan omistaa reilut seitsemän prosenttia Fennovoiman suurimmasta omistajasta Voimaosakeyhtiö SF:stä ja noin viisi prosenttia Fennovoimasta.

Voimaosakeyhtiö SF:n hallintojohtaja Akke Kuusela sanoo, että selvitykset ovat ydinvoimalahankkeen näkökulmasta ”hyvin neutraali ilmiö”.

Hänen mukaansa hankkeen rahoituspohja on turvattu nykyisten omistajien antamilla, laitoksen käynnistykseen ulottuvilla sitoumuksilla. Mahdollinen myynti koskisi myös sitoumuksia.

Vantaan Energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen tähdentää, että jos kaupungit päättäisivät pyytää Vantaan Energiaa irtautumaan hankkeesta, ainoa mahdollisuus olisi myydä omistukset sitoumuksineen niin uskottavalle taholle, että Voimaosakeyhtiö SF:n hallitus voisi sen hyväksyä.

-Muuta irtautumismahdollisuutta en näe, kertoo Laukkanen. Hän on myös Voimaosakeyhtiö SF:n hallituksen puheenjohtaja.

Omistajia Voimaosakeyhtiö SF:llä on reilut 60. Tammikuussa välimiesoikeus ratkaisi Keskon ja Voimaosakeyhtiö SF:n välisen kiistan. Se päätti, ettei Keskon omistaman Kestra kiinteistöpalvelujen tarvitse osakkaana sitoutua ydinvoimalan jatkorahoitukseen.

Pertti Laukkanen sanoo, että hänen käsityksensä mukaan Kestraa lukuun ottamatta muut sitoutuivat ”määrämuotoisella lomakkeella” ja allekirjoittamalla osakassopimuksen.

-Se on niin vahva sitoumus, ettei mitään uusia Kestra-temppuja voi kuvitella.

Työ- ja elinkeinoministeriö valvoo, että kotimaisten omistajien osuus pysyy lupaehtojen mukaisesti 60 prosentissa

-Olen ymmärtänyt, että pääseminen omistuksesta pois on hyvin kallista, kommentoi yli-insinööri Jorma Aurela ministeriöstä mahdollisia muutoksia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic