Uutiset

Yhdessä EU-maassa suomalaisia kehotetaan terrori-iskujen seurauksena erityiseen varovaisuuteen – poliisiin soluttautunut puukottaja herätti huolen ja kysymyksiä

Ranskassa ja Turkissa matkustavia ohjeistetaan erityiseen varovaisuuteen. Maat ottivat yhteen jalkapallon EM-karsinnoissa maanantaina. Kuva: IAN LANGSDON
Ranskassa ja Turkissa matkustavia ohjeistetaan erityiseen varovaisuuteen. Maat ottivat yhteen jalkapallon EM-karsinnoissa maanantaina. Kuva: IAN LANGSDON

Ranska on ainoa Euroopan unionin maa, jossa Suomen ulkoministeriön julkaisema matkustustiedote kehottaa tällä hetkellä noudattamaan erityistä varovaisuutta.

– Maassa on viime vuosina sattunut useita suurempia ja pienempiä terrori-iskuja, joiden vuoksi Ranskan viranomaiset ovat nostaneet omaa valmiustasoaan ja tämän vuoksi matkustustiedotteen taso on ”noudata erityistä varovaisuutta”, ulkoministeriöstä perustellaan toisista saman viiteryhmän maista poikkeavaa turvallisuustasoluokitusta.

Muissa EU-maissa turvallisuustaso on niin sanotusti paras mahdollinen eli ”noudata tavanomaista varovaisuutta”.

Näin oli tilanne arvioitu ainakin vielä tiistaina myös Espanjan kohdalla, vaikka maassa varoitetaan mellakoiden yltymisestä. Tuhannet vankeusrangaistuksiin tuomittuja Katalonian itsenäisyysjohtajia puolustaneet mielenosoittajat ovat muun muassa tukkineet Barcelonan kansainvälisen lentokentän.

– Tiedotteita päivitetään yleensä parin kuukauden välein, eikä tiedotetta yleensä muokata jonkin yksittäisen tapahtuman johdosta. Turvallisuustasoa ei nosteta tai lasketa yksittäisten tilanteiden johdosta kuin erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa, ulkoministeriön viestintä kertoo.

Esimerkiksi Pohjois-Syyriaan viime viikolla iskeneen Turkin tiedotteen tasoa ei ole muutettu hiljattain. Turkin tiedote on ollut tasolla ”noudata erityistä varovaisuutta” jo syksystä 2017 lähtien.

Erityistä varovaisuutta -taso voi ulkoministeriön mukaan liittyä myös vaikkapa maan infrastruktuuriin, liikenteen kaoottisuuteen, maanjäristysalttiuteen tai vaikka sairaaloiden heikkoon kuntoon.

– Se ei siis ole suoraan yhteydessä terrorismiuhkaan.

Arki rauhallista, riskit olemassa

Ranskassa asuville erityistä huolta ja kysymyksiä on herättänyt poliisilaitokselle työskentelemään soluttautunut mies, joka lokakuun alussa hyökkäsi työkaveriensa kimppuun ja puukotti kuoliaaksi kolme poliisia ja yhden poliisin työntekijän.

Näin kertoo Ranskan Suomi -seuran puheenjohtaja Pirjo Kricorian.

Hänen mukaansa arki soljuu maassa sinänsä rauhallisesti, mutta turvallisuusriskit ovat olemassa.

– Käytännön toimenpiteitä terrori-iskujen välttämiseksi ovat esimerkiksi laukkujen tarkastukset yleisölle avoimissa tiloissa ja liikkeissä. Ne puhuvat puolestaan.

Myös verkosta tuoretta tietoa

Ulkoministeriön antamia maakohtaisia matkustusturvallisuuteen liittyviä tiedotteita julkaistaan yhteensä noin 150 maasta, joissa Suomella on edustusto tai joista muuten pystytään hankkimaan luotettavaa tietoa.

Ne sisältävät pitkäkestoista tietoa maan yleisestä turvallisuustilanteesta.

Suomen ulkomailla oleva edustusto voi erikseen kertoa omilla verkkosivuillaan, Facebookissa ja Twitterissä tapahtumasta, joka vaikuttaa matkustusturvallisuuteen tai -mukavuuteen satunnaisesti tai lyhytaikaisesti. Näin on toiminut esimerkiksi Suomen Madridin suurlähetystö Espanjan akuutissa tilanteessa.

Ulkoministeriön matkustustiedotteet ovat suosituksia, jotka antavat tietoa matkustajan oman päätöksenteon tueksi. Matkustaja vastaa matkapäätöksestään aina itse.

Viisi turvallisuustasoa

Matkustustiedotteiden turvallisuustasot ovat:

1. Noudata tavanomaista varovaisuutta

2. Noudata erityistä varovaisuutta

3. Vältä tarpeetonta matkustamista

4. Vältä kaikkea matkustamista

5. Poistu maasta

Uusimmat

Fingerpori

comic