Uutiset

Yhdessä liekkipuhalletaan isommaksi

Vuodenvaihteen lähestyessä forssalainen elinkeinoelämä on odottavassa tilassa. Vuonna 2017 on tiedossa monta uutta asiaa.

-Meillä on yrittäjäyhdistyksessä uusia tuulia hallituksen uudistuttua, ja Forssaan tulee uusi kaupunginjohtaja, Forssan Yrittäjien puheenjohtajana tammikuussa aloittava Timo Kallio sanoo.

-Hartaissa toiveissamme on, että uusi kaupunginjohtaja on yritysmyönteinen ja toimii yrittäjille linkkinä ja yhteistyötahona. Kaupungin elinkeinoelämähän lähtee siitä, että on työnantajia ja työntekijöitä. Yritystoiminnassa moni asia riippuu kaupungista, mutta yhtä riippuvainen kaupunki on yrityksistä. Siksi on tärkeää, että yhdessä puhallamme liekkiä isommaksi.

Kallion mukaan forssalaisyrittäjien odottavassa tunnelmassa on tällä hetkellä positiivista virettä, joka käy yksiin loppuvuoden hyvien talousuutisten kanssa.

Aiemmin tänä syksynä Hämeen kauppakamari kertoi yritysten kasvun käynnistyneen Hämeessä.

Kauppakamarin toteuttamassa yritysbarometrissä liki 50 prosenttia yrityksistä kertoi odottavansa liikevaihdon kasvua tänä vuonna. Lisäksi yritysten vientinäkymissä ja tilauskannoissa on näkyvissä nousua.

Alkuviikosta Suomen Pankki kertoi Suomen talouden kääntyneen kasvu-uralle ja taantuman jääneen taakse.

Seuraaville kolmelle vuodelle odotetaan nyt maltillista talouskasvua, joka kuitenkin nojaa vahvasti kotimaisen kysynnän vetoapuun ja kotitalouksien kulutuksen varaan. Talouskasvun ennakoidaan jäävän aiempiin noususuhdanteisiin nähden vaimeaksi, ollen runsaan prosentin luokkaa vuosittain.

Toiveikkuutta on talouselämässä myös Forssassa, sillä Kallio näkee Forssan yrityskentässä paljon potentiaalia.

-Meillä on paljon yrityksiä, joilla on vahvaa erikoisosaamista. Hyvä esimerkki tästä on Forssan vuoden yrittäjäksi valitun Veijo Mäkisen yritys Forssan Säätökaluste oy, Kallio sanoo.

Tuo osaaminen pitää tuoda rohkeasti näkyviin, ja kasvua on haettava oman seutukunnan ulkopuolelta.

-Yrityksen markkinointimahdollisuudet ovat tänä päivänä aivan erilaiset kuin 20 vuotta sitten. Asiakkaat ovat helposti löydettävissä internet-aikakaudella.

-Itse verkkokauppakauppiaana tästä asiasta on helppo puhua. Valtaosa oman yritykseni asiakkaista tulee muualta, Forssan Huoltopalvelu oy:tä luotsaava Kallio toteaa.

Kallio uskoo, että Forssan yrityskentässä on mahdollisuuksia hakea myös voimakkaampaa kansainvälistymistä.

-Meidän pitää saada tuloja myös ulkomailta. Vientiä pitää lisätä. Meillä on loistava esimerkki DA-Designissa, joka tekee puolustus- ja avaruusteknologiaa vientipainotteisesti. Yrityksellä on vahva kasvusuunta.

Positiivisessa yleisnäkymässä miinuspuoleksi Kallio mainitsee sen, että seutukunnalle ei ole lähiaikoina onnistuttu houkuttelemaan uusia suuria, yli sata ihmistä työllistäviä yrityksiä.

-Pystymme tämän puutteen paikkaamaan muilla keinoilla, Kallio uskoo.

-Suomen yrityksistä vain vajaa kolme prosenttia on isoja yrityksiä. Pieniä ja keskisuuria on valtaosa, liki 90 prosenttia. Kyllä pk-sektori kannattelee myös meidän seutukuntaamme. Kaikenlaisia yrityksiä kuitenkin tarvitaan.

Seutukuntanäkemys alkaa painottua Kallion puheissa.

-Kuntarajat on tietyllä tapaa unohdettava, sillä kyse ei ole vain yhdestä kaupungista muiden kuntien keskellä. Yhteistyön lisääminen on edellytys elinkeinoelämän kehitykselle.

Kallio toivoo näkevänsä tulevina vuosina runsaasti uusien yritysten syntymisiä. Hän rohkaiseekin kaikkia, joilla on yritysidea ja osaamista omalta alaltaan harkitsemaan yrityksen perustamista.

-Uudet alut auttavat seudun elinkeinotoimintaa, Kallio toteaa. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic