Uutiset

Yhdistysten määrä kasvoi hieman viime vuoden lopusta – perustamisinto kuitenkin hiipumaan päin

Eniten perustettiin kulttuuri- ja urheiluyhdistyksiä. Uskonnolliset yhdyskunnat ja seurakunnat ovat lisääntyneet.
Urheiluseurat ovat tyypillisiä rekisteröityjä yhdistyksiä Suomessa. Kuva: Miska Puumala

Uusia yhdistyksiä rekisteröitiin 2 179 kappaletta vuonna 2018, mikä on vähemmän kuin viime vuosina.

Uusien rekisteröityjen yhdistysten määrä on laskenut viiden vuoden ajan, kertoo Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) tiedotteessaan. Viisi vuotta sitten uusia yhdistyksiä rekisteröitiin 2 379 vuodessa.

Pudotus 2017 alussa, kun toimimattomia poistettiin

Yhdistysten määrä kasvoi vuonna 2018 aavistuksen vuodesta 2017. Viime vuoden lopussa yhdistyksiä oli 106 050 ja uskonnollisia yhdyskuntia 480. Vuotta aiemmin yhdistyksiä oli 105 005 ja uskonnollisia yhdyskuntia 440.

Vaikka yhdistysten määrä kasvoi hieman vuoden 2017 lopusta, kokonaisuudessaan yhdistysten määrä on laskenut Suomessa viime vuosina.

Tammi–helmikuussa 2017 poistettiin 34 975 toimintansa lopettanutta yhdistystä PRH:n rekisteristä. Se vähensi kertaheitolla yhdistysten määrää neljäsosalla Suomessa.

Nämä rekisteristä poistetut yhdistykset olivat sellaisia, joista ei ollut kuulunut elonmerkkiä pariinkymmeneen vuoteen tai joiden toiminnan oletettiin muiden syiden takia loppuneen.

Uskonnollisten yhdyskuntien määrä puolestaan on ollut tasaisessa kasvussa. Luvut sisältävät myös paikallisyhdistykset ja seurakunnat.

Eniten uusia yhdistyksiä kulttuurialalle

Uusia yhdistyksiä perustettiin eniten kulttuurialalle, toiseksi eniten urheiluun ja liikuntaan. Nämä kaksi pääryhmää muodostivat yli puolet vuoden 2018 aikana perustetuista yhdistyksistä.

Kulttuuri kattaa laajan skaalan yhdistyksiä kyläyhdistyksistä ja luonnonsuojelusta tieteeseen ja taiteeseen.

PRH pitää yhdistysrekisteriä, johon merkitään rekisteröityjä yhdistyksiä koskevia tietoja. Rekisteriin merkitään esimerkiksi yhdistyksen säännöt ja nimenkirjoittajat eli henkilöt, joilla on oikeus toimia yhdistyksen puolesta.

Patentti- ja rekisterihallitus on työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic