Uutiset

Yhdysvallat aikoo lähettää lisää joukkoja Persianlahdelle Saudi-Arabiassa tapahtuneiden iskujen vuoksi

Alueelle lähetettävien joukkojen määrästä ei ole vielä päätetty.
Yhdysvaltaisin puolustusministerin Mark Esper kertoi perjantaina, että maa aikoo lähettää lisää joukkoja Persianlahdelle Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehdyn iskun vuoksi. Kuva: CHRISTOPHE PETIT TESSON
Yhdysvaltaisin puolustusministerin Mark Esper kertoi perjantaina, että maa aikoo lähettää lisää joukkoja Persianlahdelle Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehdyn iskun vuoksi. Kuva: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina lähettävänsä lisää joukkoja Persianlahdelle Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehdyn iskun vuoksi.

Alueelle lähetettävien joukkojen määrästä Yhdysvallat ei ole vielä kertonut. Maan puolustusministerin Mark Esperin mukaan lähetettävien joukkojen määrästä ei ole vielä tehty päätöstä.

Puolustusministeri Esper kertoi Pentagonin toimittajille, että alueelle lähettävät joukot keskittyisivät pääasiassa ilma- ja ohjuspuolustukseen.

Yhdysvallat syyttää Saudi-Arabiaan tehdystä iskusta Irania, joka on taas kiistänyt syyllisyytensä iskuihin.

– Kaikki osoittavat, että Iran oli vastuussa iskusta. Keskitymme auttamaan saudiarabialaisia parantamaan puolustusinfrastruktuuriaan, Esper sanoo.

Hänen mukaansa hallituksen tavoite on lähettää selvä viesti, että Yhdysvallat tulee alueen kumppaneita ja puolustaa Persianlahden läpi kulkevaa vapaata kauppaa.

Esper kuvailee öljyntuotantolaitoksiin tehtyjä hyökkäyksiä ”Iranin aggression dramaattiseksi kärjistykseksi”.

Hän kuitenkin korosti, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tehnyt selväksi, että Yhdysvallat etsi konfliktia Iranin kanssa.

– Kuten presidentti on tehnyt selväksi, emme etsi konfliktia Iranin kanssa. Meillä on monia muita sotilaallisia vaihtoehtoja, jos ne ovat tarpeen, Esper sanoo.

Viikko sitten tehdyt drone-iskut sytyttivät tulipaloja kahdessa Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksessa.

Heti iskujen jälkeen Jemenin huthikapinalliset ilmoittautuivat iskun tekijöiksi. Iskun vuoksi valtiollinen Saudi Aramcon joutui supistamaan alueen öljyntuotantoa.

Saudi-Arabia korjasi iskusta aiheutuneita häiriöitä ottamalla käyttöönsä mittavat öljyvarantonsa. Isku on vaikuttanut myös öljyn hintaan, joka lähti nousuun pian iskujen jälkeen.

Nousu tasoittui sen jälkeen, kun Trump antoi luvan laskea öljyä markkinoille Yhdysvaltain varmuusvarastoista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti