Uutiset

Yhdysvallat asettaa uusia pakotteita Iranille ja miettii vastatoimia ohjusiskuun

Presidentti Donald Trump ei ottanut kantaa siihen, mitä pakotteet tulevat olemaan tai miten Yhdysvallat vastaa ohjusiskuihin.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump otti ensimmäistä kertaa kantaa Iranin viimeöisiin ohjusiskuihin. Kuva: TASOS KATOPODIS / POOL
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump otti ensimmäistä kertaa kantaa Iranin viimeöisiin ohjusiskuihin. Kuva: TASOS KATOPODIS / POOL

Yhdysvallat asettaa uusia talouspakotteita Iranille. Presidentti Donald Trump ilmoitti pakotteista ottaessaan kantaa Iranin viime yönä tekemiin ilmaiskuihin Yhdysvaltojen tukikohtiin Irakissa.

Trumpin mukaan pakotteet astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa sillä välin, kun Yhdysvallat pohtii, millaisiin vastatoimiin se iskujen vuoksi ryhtyy. Trump ei kuitenkaan yksilöinyt sitä, mitä pakotteet tulevat olemaan.

Trump puhui toimittajille Valkoisessa talossa puoli seitsemältä illalla Suomen aikaa. Hän sanoo, ettei ilmaiskuista aiheutunut henkilövahinkoja amerikkalaisille tai irakilaisille sotilaille.

– Amerikkalaisten pitäisi olla kiitollisia ja onnellisia. Kaikki sotilaamme ovat turvassa, Trump sanoi.

Trump sanoi myös, että iskuista aiheutui vain pientä taloudellista vahinkoa.

Trump puolusti tiedotustilaisuudessa myös päätöstä tappaa Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimani, jota Trump kutsui yhdeksi maailman suurimmista terroristeista.

– Hänen kätensä olivat amerikkalaisten ja iranilaisten veressä, ja hän suunnitteli uusia iskuja, mutta me pysäytimme hänet. Hänet olisi pitänyt eliminoida jo kauan sitten, Trump sanoo.

Trump sanoi myös, että Iranin pitäisi lopettaa ydinaseen tavoittelu.

– Niin kauan, kun minä olen Yhdysvaltojen presidentti, Iranilla ei tule koskaan olemaan ydinasetta.

Iranin kansalle hän toivoi rauhaa ja varallisuutta.

– Haluan, että teillä on tulevaisuus, jonka ansaitsette.

Uusimmat

Fingerpori

comic