Uutiset

Yhdysvallat ei jatka Iranin ydinsopimusta – Trump ilmoitti vetäytyvänsä "sopimuksesta, jota ei olisi pitänyt koskaan tehdä"

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina, että Yhdysvallat vetäytyy Iranin ydinsopimuksesta. Trump sanoi myös, että Yhdysvallat aikoo asettaa Iranille talouspakotteita.

-Hetken päästä allekirjoitan presidentin määräyksen, jolla käynnistetään uudelleen Yhdysvaltojen Iranin hallintoon kohdistuvat ydinpakotteet. Aloitamme kovimmat mahdolliset taloudelliset pakotteet, Trump sanoi uutiskanava CNN:n lähettämässä puheessa.

-Mikä tahansa maa, joka auttaa Irania sen ydinasekehittelyssä, voi joutua myös Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden kohteeksi. Amerikkaa ei pidetä panttivankina ydinkiistassa, hän sanoi.

Ilmoituksen arvioidaan kärjistävän levottomuuksia Lähi-idässä, hermostuttavan Yhdysvaltojen eurooppalaiset liittolaiset ja häiritsevän öljynsaantia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Iranin presidentin Hassan Ruhanin oli määrä puhua televisiolähetyksessä puheessa pian Trumpin ilmoituksen jälkeen. Hänen odotettiin kertovan, miten Iran reagoi ilmoitukseen.

Aikaisemmin Ruhani sanoi, että Yhdysvaltojen toimista riippumatta Iran pysyy sopimuksessa. Myös muut allekirjoittajamaat ovat sanoneet pysyvänsä sopimuksessa.

Sopimus tuli voimaan vuonna 2015, ja sitä oli neuvottelemassa Trumpin edeltäjä Barack Obama. Sen allekirjoittivat Iranin ohella Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Saksa, Ranska ja Britannia.

Trump sanoi, että kyseessä oli ”surkeasti neuvoteltu” sopimus, jota ”ei olisi pitänyt koskaan tehdä”.

Sopimuksessa Iran suostui rajoittamaan ydinohjelmaansa, kun maan vastaisia taloudellisia pakotteita höllennettiin vastineeksi.

Päätös oli laajalti ennakoitu. Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi etukäteen, että uskoo Trumpin vetäytyvän sopimuksesta. Neuvotteluissaan Trumpin kanssa Macron sanoi, että Iranin ydinsopimus on paras tapa hillitä Iranin ydinasetavoitteita.

Pahimmillaan sopimuksen kaatuminen voi tarkoittaa Israelin ja Iranin ajautumista sotilaalliseen konfliktiin.

Ydinsopimus on tuonut talouskasvua Iraniin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic