Uutiset

Yhdysvallat, Australia ja Britannia kehottavat kansalaisiaan poistumaan välittömästi Kabulin lentokentän läheisyydestä – varoittavat terroriuhasta

Britannian puolustusministeri kehottaa turvaa hakevia tulkkeja etsimään vaihtoehtoisia reittejä pois Afganistanista.
Yhdysvallat ei pysty evakuoimaan maansa kansalaisia eikä afganistanilaisia, jotka eivät ole Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tai sen lähettyvillä. Lehtikuva// AFP Donald R. Allen

Useat maat varoittavat terrorismin uhasta Afganistan pääkaupungin Kabulin lentokentällä. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Australia, Yhdysvallat ja Britannia kehottavat lentokentän ulkopuolella olevia kansalaisiaan poistumaan välittömästi alueelta.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo äärijärjestö Isisin Afganistanissa toimivan haaran mahdollisesti suunnittelevan iskuja lentokentälle. Kanavan mukaan Isis haluaisi luoda sekasortoa kentälle. Yhdysvaltain sotilasviranomainen kertoo kanavalle, että järjestö on kykenevä suunnittelemaan ja toteuttamaan useita iskuja.

Kabulista on evakuoitu ilmateitse jo yli 82  000 ihmistä. Kentällä ja sen läheisyydessä on kuitenkin vielä tuhansia ihmisiä, jotka yrittävä paeta maasta. Pakoon pyrkivien joukossa on muun muassa länsimaille työskennelleitä, journalisteja ja ihmisoikeuksia ajaneita afganistanilaisia sekä heidän perheenjäseniään.

Australian yleisradioyhtiö ABC uutisoi maansa kansalaisesta, joka verta kasvoillaan kertoo sosiaalisessa mediassa levinneellä videolla, kuinka äärijärjestö Talebanin sotilaan pahoinpitelivät hänet lentokentällä. ABC kertoo nähneensä kuvan miehen australialaisesta passista.

–  Olen Australian kansalainen. He löivät minua, mies sanoo.

Mies kuuluu Afganistanin hazaravähemmistöön, jota nyt Afganistanissa vallan saanut Taleban vainonnut jo pitkään.

Yhdysvallat ei pysty evakuoimaan kaukana Kabulista olevia kansalaisiaan

Yhdysvallat ei pysty evakuoimaan maansa kansalaisia eikä afganistanilaisia, jotka eivät ole Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tai sen lähettyvillä. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post ja qatarilaiskanava al-Jazeera.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby sanoi toimittajille, että Yhdysvaltain asevoimat voi auttaa ihmisiä, jotka ovat suhteellisen lähellä Kabulia. Toimittajien kysyessä Kabulista mahdollisesti satojen kilometrien päässä olevista yhdysvaltalaisista Kirby sanoi, ettei heitä pystytä evakuoimaan.

Tiedottaja vahvisti, että Yhdysvallat on pelastanut helikoptereilla ihmisiä, jotka eivät ole kyenneet matkustamaan Kabuliin. Hänen mukaansa lentoja on ollut kolme ja ne ovat olleet kestoltaan ja matkaltaan lyhyitä.

Yhdysvallat ja Britannia ovat turvallisuussyistä varoittaneet kansalaisiaan pysymään poissa Kabulin lentokentältä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Brittilehti Telegraph kirjoittaa, että afganistanilaisia tulkkeja on kehotettu pyrkimään pois maasta naapurimaiden rajojen kautta sen sijaan, että he hakeutuisivat evakuointilennoille.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi lehden mukaan kansanedustajien tilaisuudessa, että tulkkien ja muiden turvaa hakevien afganistanilaisten tulisi etsiä vaihtoehtoisia reittejä, jos heitä ei ole vielä kutsuttu lentokentälle.

Muun muassa länsimaisille joukoille työskennelleet tulkit ovat jopa hengenvaarassa äärijärjestö Talebanin hallinnon alla. Taleban on saanut lähes koko maan hallintaansa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Useat maat ovat ilmoittaneet, ettei evakuointeja jatketa ensi viikolla.
Useat maat ovat ilmoittaneet, ettei evakuointeja jatketa ensi viikolla. Useat maat ovat ilmoittaneet, ettei evakuointeja jatketa ensi viikolla. Lehtikuva// AFP Donald R. Allen

Belgia lopettaa evakuointilennot

Belgian pääministeri Alexander De Croo kertoo, että maa on lopettanut evakuointilentonsa Kabuliin. De Croo tviittasi myöhään eilen, että maan hallitus on päättänyt lopettaa evakuoinnit tilannemuutoksen takia ja sopimuksessa eurooppalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa.


Hän kertoo, että Belgian evakuoimat ihmiset vietiin Pakistaniin.

Useat maat ovat ilmoittaneet, ettei evakuointeja jatketa ensi viikolla. Yle kertoi illalla, että Suomi aikoo lopettaa evakuoinnit Afganistanista lentoteitse huomenna.

Useat ihmiset yhä yrittävät päästä pois maasta. Pakoon pyrkivien joukossa on muun muassa länsimaille työskennelleitä, journalisteja ja ihmisoikeuksia ajaneita ihmisiä sekä heidän perheenjäseniään.

Kabulin lentokentältä on evakuoitu yli 82  000 ihmistä.

Taleban on sanonut, että se aikoisi sallia afganistanilaisten lähdön maasta myös sen jälkeen kun Yhdysvallat on vetäytynyt maasta. Yhdysvaltojen on tarkoitus vetäytyä viimeistään tiistaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic