Uutiset

Yhdysvallat haluaa koota kansainvälisen liittouman vartioimaan Iranin ja Jemenin lähivesien turvallisuutta

Liittouman maat vartioisivat merialueita muun muassa Hormuzinsalmella, jossa kauppa-aluksia on joutunut iskujen kohteiksi. Yhdysvallat on syyttänyt iskuista Irania.
Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja Joseph Dunfordin mukaan sotilasoperaation suuruus riippuu siitä, kuinka moni maa on valmis osallistumaan siihen. Kuva: PETE MAROVICH
Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja Joseph Dunfordin mukaan sotilasoperaation suuruus riippuu siitä, kuinka moni maa on valmis osallistumaan siihen. Kuva: PETE MAROVICH

Yhdysvallat haluaa lähiviikkojen aikana koota kansainvälisen sotilaallisen liittouman, joka vartioi Iranin ja Jemenin lähivesistöillä liikkuvien alusten turvallisuutta.

Tuoreesta suunnitelmasta kertoi Reutersin mukaan merijalkaväen kenraali, Yhdysvaltain eri puolustushaarojen komentajien neuvostoa johtava Joseph Dunford.

Suunnitelman mukaan Yhdysvallat tarjoaisi toiminnalle komentoaluksia ja johtaisi sen tiedustelutoimintaa. Liittouman muut maat vartioisivat merialueita komentoalusten lähellä sekä saattaisivat omiin maihinsa rekisteröityjä aluksia turvallisesti kiisteltyjen vesialueiden läpi.

Dunfordin mukaan Yhdysvallat etsii nyt kumppaneita mukaan hankkeeseen. Operaatiota on tarkoitus kasvattaa sitä mukaa, kuinka paljon maita siihen lähtee mukaan.

– Seuraavien viikkojen aikana näemme, millä mailla on poliittista tahtoa tukea hanketta, ja sitten tunnistamme yhteistyössä armeijoiden kesken sitä tukevat valmiudet, hän sanoi.

Dunford korostaa, että Yhdysvallat olettaa muiden maiden hoitavan itse vartioinnin ja saattamisen.

Vastaus hyökkäyksiin alueilla

Käytännössä sotilasoperaatio valvoisi ennen kaikkea liikennettä Iranin edustalla olevan Hormuzinsalmen ja Jemenin edustalla olevan Bab al-Mandabin salmen luona.

Hormuzinsalmi yhdistää Intian valtameren Persianlahteen, ja Bab al-Mandabin kautta on pääsy valtamereltä Punaisellemerelle. Molemmat kapeat salmikohdat ovat vilkkaasti liikennöityjä laivareittejä ja tärkeitä esimerkiksi öljykaupalle.

Pelkästään Hormuzinsalmen kautta kulkee viidennes maailman öljystä. Bab al-Mandab puolestaan mahdollistaa kulun Suezin kanavalle, joka lyhentää esimerkiksi Euroopan ja Aasian välillä liikkuvan laivaliikenteen matka-aikoja.

Yhdysvallat on syyttänyt Irania touko- ja kesäkuun aikana tehdystä iskuista, jotka kohdistuivat Hormuzinsalmen lähistöllä liikkuneisiin kauppa-aluksiin. Lisäksi Jemenissä Iranin tukemat huthi-taistelijat ovat häirinneet liikennettä Bab al-Mandabin luona.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti