Uutiset

Yhdysvallat: Iran pudotti ohjuksillaan 176 ihmisen hengen vieneen ukrainalaiskoneen vahingossa alas

Tiedot perustuvat Yhdysvaltojen puolustusministeriön satelliittitietoihin.
Ukrainalaiskoneen kyydissä olleiden matkustajien esineitä löytyi turmapaikalta läheltä Teheranin lentokenttää Iranissa. Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH
Ukrainalaiskoneen kyydissä olleiden matkustajien esineitä löytyi turmapaikalta läheltä Teheranin lentokenttää Iranissa. Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH

Iranin ohjusjärjestelmä ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen, sanoivat Yhdysvaltojen viranomaiset torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Keskiviikkona Iranissa tuhoutuneen Ukrainian International Airlines -lentoyhtiön koneen kyydissä olleet kaikki 176 ihmistä kuolivat.

Yhdysvaltojen tiedot perustuvat satelliittidataan, jonka mukaan Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan matkalla ollut kone oli ollut kaksi minuuttia ilmassa, kun järjestelmä havaitsi kaksi ohjusta

Pian tämän jälkeen järjestelmä havaitsi räjähdyksen lentokoneen läheisyydessä. Lämpötilamittareiden mukaan kone oli pudotessaan tulessa.

Iranin johtavan ilmailuviranomaisen mukaan on ”mahdotonta, että ukrainalaiskonetta ammuttiin ohjuksella”, kertoi uutistoimisto ISNA.

 

Kaksi Yhdysvaltojen hallinnon viranomaista uskoo, että koneen ampuminen oli Iranilta vahinko. Se tapahtui tunteja sen jälkeen, kun Iran iski ohjuksilla Irakiin kahteen sotilastukikohtaan. Silminnäkijät kertoivat iranilaisen, torstaina julkaistun raportin mukaan, että kone oli tulessa ennen putoamistaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi torstaina, että lento-onnettomuus oli mahdollisesti vahinko ja että hän ei uskonut sen johtuneen teknisestä viasta.

Yhdysvaltojen puolustusvoimat, ilmailuhallinto ja Boeing eivät kommentoineet asiaa torstaina.

Iran laukaisi Yhdysvaltojen puolustusministeri keskiviikon vastaisena yönä puolenyön jälkeen 16 ballistista ohjusta, joista 11 osui Irakin al-Asadin lentotukikohtaan ja yksi Erbiliin. Neljän ohjuksen kohtalo on epäselvä.

Yhdysvaltojen puolustusvoimilla on satelliittihavainnointijärjestelmä, joka pystyy jäljittämään ohjuksia niiden laukaisun jälkeen. Yhdysvallat varoitti The Washington Postin
lähteen mukaan läntisiä liittolaisiaan ohjuksista pian ohjusten ampumisen jälkeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic