Uutiset

Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Lähi-itään "puolustuksellisista syistä" – Iranin syyllisyydestä tankkeri-iskuihin uutta kuvamateriaalia

Yhdysvaltain puolustusministeriö on julkistanut tämän kuvan, jossa sen mukaan Iranin vallankumouskaartin partiovene on juuri poistanut räjähtämättömän miinan japanilaisen Kokuka Courageous -tankkerin kyljestä. Kuva: US DEPARTMENT OF DEFENSE HANDOUT
Yhdysvaltain puolustusministeriö on julkistanut tämän kuvan, jossa sen mukaan Iranin vallankumouskaartin partiovene on juuri poistanut räjähtämättömän miinan japanilaisen Kokuka Courageous -tankkerin kyljestä. Kuva: US DEPARTMENT OF DEFENSE HANDOUT

Yhdysvallat lähettää noin tuhat sotilasta Lähi-itään. Puolustusministeri Patrick Shanahanin mukaan päätös amerikkalaisjoukkojen lisäämisestä on ”puolustuksellinen” ja vastaus Iranin suunnalta tulevaan uhkaan.

Shanahan ei kertonut tarkempia tietoja siitä, mihin joukot sijoitetaan.

Viime presidentti Donald Trump ilmoitti 1 500 amerikkalaissotilaan lähettämisestä Lähi-itään. Tuolloin hyökättiin neljään öljytankkeriin. Iskujen tekijä ei ole selvinnyt.

Jännitteet Yhdysvaltain ja Iranin välillä ovat kasvaneet selvästi viime torstaista saakka. Tuolloin kahteen öljytankkeriin iskettiin Omaninlahdella. Yhdysvallat syytti viime viikon ja toukokuun iskuista Irania.

Räjähtämätön miina todisteena

Pentagon eli Yhdysvaltain puolustusministeriö julkaisi uutta video- ja kuvamateriaalia, joka sen mukaan todistaa Iranin osallisuuden viime torstain iskuihin norjalaista Front Altair – ja japanilaista Kokuka Courageous -tankkeria vastaan.

Yhdysvaltain mukaan kuvat todistavat operaatiosta, jossa Iranin vallankumouskaarti käy hakemassa räjähtämättömän miinan japanilaisaluksen kyljestä. Todisteet haluttiin hävittää, Pentagon sanoo.

Kuvat on Pentagonin mukaan ottanut Yhdysvaltain laivaston MH-60R -helikopteri.

Iranin armeijan komentaja, kenraalimajuri Mohammad Baqeri kielsi maanantaina jyrkästi, että Iranilla olisi mitään tekemistä tankkeri-iskujen kanssa. Samalla hän sanoi, että jos Iran päättäisi sulkea kapean Hormuzinsalmen laivaliikenteeltä, tekisi se sen julkisesti.

Iran kehottaa USA:ta lähtemään

Iranin turvallisuusneuvoston pääsihteeri Ali Shamhani sanoi, että Iran on vastuussa Persianlahden turvallisuudesta. Hän kehotti Yhdysvaltoja lähtemään alueelta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, että Yhdysvallat ei halua sotaa Iranin kanssa mutta että se on valmis kaikkiin tarpeellisiin toimiin Lähi-idän merireittien turvaamiseksi.

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat huonontuneet Trumpin presidenttikauden alusta saakka.

Vuosi sitten Trump irrotti Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta.

Vuonna 2015 solmitun sopimuksen tavoitteena oli saada Iranin ydinohjelma kansainväliseen kontrolliin, niin että ydinaseiden kehittely tulisi mahdottomaksi. Vastineeksi sopimuksen kuusi allekirjoittajamaata luopuivat Iranin vastaisista talouspakotteista.

Uraanin rikastaminen kiihtyi

Trump on vuoden kuluessa asettanut Iranille uusia pakotteita.

Tavoitteena on erityisesti tyrehdyttää Iranin öljynvienti, joka on sen ylivoimaisesti suurin tulonlähde. Yhdysvallat uhkaa, että kaikki Iranin öljykauppaan osallistuvat yritykset ja valtiot suljetaan pois globaaleilta finanssimarkkinoilta.

Iran ilmoitti maanantaina, että se on nelinkertaistunut uraanin rikastustahdin. Tällä vauhdilla vuoden 2015 sopimuksen yläraja – 300 kiloa 3,67-prosenttiseksi rikastettua uraania – tulee vastaan 27. kesäkuuta.

Aseisiin tarvittavan rikastetun uraanin tulisi olla vähintään 90-prosenttista. Ennen ydinsopimusta Iran rikasti uraanin 20-prosenttiseksi.

YK:n tarkastajien mukaan Iran on pitänyt kiinni ydinsopimuksen velvoitteista. Toukokuussa Iran kuitenkin ilmoitti irrottautuvansa vähitellen sopimuksesta vastauksena Yhdysvaltojen asettamille pakotteille.

Trump sanoo, että presidentti Barack Obaman neuvottelema sopimus oli huono, koska se ei ole pysyvä eikä estä Irania jatkamasta ballististen ohjusten kehittelemistä tai tukemasta sotia muissa Lähi-idän maissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic