Uutiset

Yhdysvallat valmistautui uuteen kohun päivään kun Trumpin virkarikossyytejuttu etenee vauhdilla

Ulkoministeri Mike Pompeo kieltäytyi päästämästä alaisiaan edustajainhuoneen komitean kuultavaksi.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asianajaja Rudy Giuliani pyyhkii hikeä. Hän on keskeinen hahmo Trumpin Ukraina-yhteyksissä. Kuva: MICHAEL REYNOLDS
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asianajaja Rudy Giuliani pyyhkii hikeä. Hän on keskeinen hahmo Trumpin Ukraina-yhteyksissä. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Presidentti Donald Trumpia vastaan nostettu virkarikossyytetutkinta etenee päivittäin kohusta toiseen. Trumpin on määrä pitää keskiviikkona tiedotustilaisuus vierellään presidentti Sauli Niinistö. Amerikkalaisia toimittajia kiinnostanee Suomea enemmän kuitenkin virkarikossyytetutkinnan eteneminen.

Kaksi entistä Trumpin hallinnon työntekijää joutuu tällä ja ensi viikolla todistamaan kongressin komiteoille Trumpin hallinnon tekemisistä Ukrainan hallinnon kanssa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Kurt Volker, joka erosi viime viikolla Trumpin Ukrainan edustajan paikalta, on torstaina menossa edustajainhuoneen eteen antamaan oman todistuksensa Ukraina-yhteyksistä.

Ensi viikolla puolestaan todistuksen antaa Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch.

Volkerilla ja Yovanovitchillä on laaja tietämys Ukrainasta, joten heidän todistuksillaan on suuri painoarvo Trumpin virkarikossyytetutkimukselle, jonka edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi käynnisti viime viikolla.

Pompeo ”yrittää estää virkarikostutkinnan”

Ulkoministeriön ylitarkastaja Steve Linick vaati tiistaina pikaista tapaamista kongressin johtavien jäsenten kanssa sen jälkeen kun ulkoministeri Mike Pompeo oli torjunut edustajainhuoneen demokraattien vaatimukset luovuttaa Ukrainaan liittyviä dokumentteja sinne, kertoi uutiskanava CNN.

Pompeo syytti lainlaatijoita ”pelottelusta ja uhkailusta” kun hänen alaisiaan oli kutsuttu todistamaan Ukraina-tutkinnassa.

Edustajainhuoneen ulkoasiainkomitean mukaan yritys estää virkailijoita puhumasta kongressille on ”laiton ja sitä pidetään virkarikostutkinnan estämisyrityksenä”.

Viime viikolla Trumpin väitettiin painostaneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskiytä aloittamaan tutkimukset entisen varapresidentin Joe Bidenin pojan tapauksesta Ukrainassa. Biden johtaa demokraattien leirissä kamppailua presidenttiehdokkuudesta ensi vuoden vaaleissa.

Valkoisen talon uutisoitiin yrittäneen peitellä puhelun sisältöä. Joe Bideniä tai tämän poikaa Hunteria ei syytetä mistään.

Tunnistamattoman paljastajan sanotaan olevan Ukrainaan perehtynyt tiedusteluvirkailija, joka syytti Trumpin toimineen tilanteessa omien poliittisten etujensa puolesta.

Trump: ”Maan kaikkien aikojen suurin noitavaino”

Trump on kiistänyt painostaneensa Zelenskiytä, Twitterissä hän sanoo virkarikossyytettä ”maan kaikkien aikojen suurimmaksi noitavainoksi”.

Trumpin henkilökohtaisen juristin Rudy Giulianin sanotaan olleen keskeinen toimija Trumpin Ukraina-yhteyksissä. Kolme edustajainhuoneen komiteaa on haastanut Giulianin todistamaan niille Trumpin yhteyksistä Ukrainaan.

Ukrainan presidentti Zelenskiy sanoo, että hän ei ole koskaan tavannut Giuliania. Trump oli puhelunsa aikana kehottanut Ukrainan presidenttiä olemaan yhteydessä Giulianiin, koska ”hän tietää paljon siitä mitä tapahtuu”.

Trump selitteli sotilasavun jäädyttämistä

Viikkoa ennen heinäkuista puheluaan Zelenskiylle Trump oli jäädyttänyt suunnitellun sotilasavun Ukrainalle. Trump on ensin perustellut päätöstä sillä, että hän oli huolissaan maan ”korruptiosta”, sitten sillä, että hän halusi painostaa muita maita antamaan sotilasapua Ukrainalle.

CNN huomauttaa, että Yhdysvallat ei ole ainoa sotilasapua Ukrainalle antava maa. Esimerkiksi Saksa ja Ranska ovat antaneet miljoonien eurojen arvosta sotilasapua Ukrainalle.

Mikäli virkarikossyyte päätetään presidentti Trumpia vastaan nostaa, oikeudenkäynti käydään senaatissa. Senaatissa on kuitenkin enemmistö republikaaneilla, ja on epätodennäköistä, että senaatti tuomitsisi presidentin.

Uusimmat

Fingerpori

comic