Uutiset

Yhdysvalloissa ainakin 12 ihmistä on kuollut kovissa pakkasissa – pakkasta on mitattu jopa yli 40 astetta

Viranomaiset ovat sulkeneet pankkeja, kouluja ja virastoja kylmien säiden takia.
Michiganjärven pinta höyrysi keskiviikkoaamun auringossa. Kuva: KAMIL KRZACZYNSKI

Yhdysvaltojen Keskilännessä jäätävä pakkasilma on aiheuttanut ainakin kolme uutta kuolemaa. Myös kouluja on suljettu pakkasten takia.

Minnesotan pohjoisosissa mitattiin 41 asteen pakkaslukemia ja Pohjois-Dakotassa elohopea pakeni 35 pakkasasteen tienoille, kertoi Yhdysvaltojen kansallinen säälaitos.

Paikallinen poliisi on varoittanut huonosta ajokelistä ja esimerkiksi Michiganissa kaikki valtion virastot pysyvät tänään torstaina suljettuna.

Postilaitos on keskeyttänyt toimitukset monin paikoin Pohjois- ja Etelä-Dakotassa ja Ohiossa. Myös pankkeja ja kauppoja on suljettu.

Paikallismedian ja viranomaisten mukaan ainakin äärimmäiseen kylmyyteen liittyvää kuolemaa on raportoitu lauantain jälkeen Michiganissa, Iowassa, Indianassa, Illinoisissa, Wisconsinissa sekä Minnesotassa.

Illinoisissa osavaltion poliisi pelasti 21 ihmistä hajonneesta tilausbussista. Poliisin mukaan pakkanen oli muuttanut moottorissa olleen dieselin geeliksi.

Pakkasennätys voi paukkua Chicagossa

Keskiviikkona miljoonakaupunki Chicagon kadut olivat lähes tyhjillään kun lämpötilat laskivat 28 pakkasasteen paikkeille.

Kaupungin vuoden 1985 pakkasennätys, 33 astetta pakkasta, voi mennä uusiksi seuraavana yönä.

– Tämä on kamalaa, sanoi 68-vuotias tarjoilija Pasquale Cappellano.

Cappellano odotti bussia savuke huulillaan Chicagon pohjoisosassa.

– Minun täytyy hakea lääkkeeni Walgreensilta, muuten en astuisi ulos ovesta, Cappellano sanoi.

Junavuoroja ja lentoja peruttu

Lämpötilat ovat laskeneet myös maan itärannikolla. Chicagosta lähteviä tai sinne pyrkiviä lentoja ja kaikki Amtrakin lähtevät ja saapuvat matkustajajunat peruttiin.

Kansallisen sääpalvelun meteorologin Andrew Orrisonin mukaan International Fallsin kaupungissa Minnesotassa mitattiin jopa 48 asteen pakkaslukemat. Kylmät tuulet laskivat lämpötiloja myös Yhdysvaltojen itärannikolla.

Lämmittelykeskuksia on avattu

Viranomaiset avasivat lämmittelykeskuksia Chicagoon ja muualle Keskilänteen.

Paikalliset poliisiasemat ovat avanneet ovensa lämmittelijöille. Viranomaiset muuttivat viisi paikallisbussia liikkuviksi lämmityskeskuksiksi. Poliisi on myös jakanut hattuja, takkeja ja vilttejä kylmässä värjöitteleville ihmisille.

Uusimmat

Fingerpori

comic