Uutiset

Yhdysvalloissa alkoi historian massiivisin ja monimutkaisin kuljetusoperaatio, kun koronavirusrokotetta alettiin viedä kylmäkuljetuksilla eri puolille maata

Eräs liittovaltion virkailija vertasi operaatiota Normandian maihinnousuun toisen maailmansodan aikana. Tarkoitus on saada maaliskuun loppuun mennessä yli 100 miljoonaa amerikkalaista rokotetuksi.
FedExin kylmäkuljetusrekkaa lastattiin Pfizerin lääketehtaalla Michiganin Portagessa sunnuntaina. Ensimmäiset rokotteet oli määrä antaa amerikkalaisille jo maanantaina. Kuva: epa08881299
FedExin kylmäkuljetusrekkaa lastattiin Pfizerin lääketehtaalla Michiganin Portagessa sunnuntaina. Ensimmäiset rokotteet oli määrä antaa amerikkalaisille jo maanantaina. Kuva: epa08881299

Yhdysvalloissa alkoi sunnuntaina kylmärekkojen massiivinen kuljetusoperaatio kun FedEx ja UPS alkoivat Tennesseen ja Kentuckyn varastoistaan kuljettaa koronavirusrokotteita eri puolille laajaa valtiota.

Kyseessä on Yhdysvaltain kaikkien aikojen laajin ja monimutkaisin rokotusoperaatio. Eräs liittovaltion virkailija vertasi operaatiota Normandian maihinnousuun toisen maailmansodan aikana.

Liikkeelle lähti sunnuntaina noin kolme miljoonaa rokoteannosta. Asiasta kertoivat muun muassa Reuters, CNN, BBC ja New York Times.

Yhdysvallat on yksi suurimmista kärsijistä maailmassa raivoavassa covid-19-pandemiassa. Maassa kuolee päivittäin tautiin yli 2 400 ihmistä. Kaikkiaan kuolleita on liki 300 000.

Rokotusten on määrä alkaa jo maanantaina. Ensimmäiset annokset menevät terveysalan työntekijöille, sitten ovat vuorossa hoitokotien asukkaat, joiden osuus covid-19-kuolemista on suhteettoman suuri.

Maanantaina koittaa ”viruksen lopun alku”

– En malta odottaa sen saamista, sanoi Angela Mattingly
New York Timesille.

Hän työskentelee Iowan yliopistollisessa sairaalassa ja saa rokotteen maanantaina. Hän puhdistaa henkilöstön suojavarusteita ja riisuu verhoja covid-19-potilaiden huoneista.

– Haluan vain kaikkien meidän elämän palaavan normaaliksi.

Kentuckyn kuvernööri Andy Beshear sanoi, että ensimmäiset rokotukset tapahtuisivat hänen osavaltiossaan. UPS Worldportin jakelukeskus sijaitsee siellä Louisvillessä. Toinen vastaava keskus on FedExillä Tennesseen Memphisissä.

– Uskomme että ensimmäiset yksilöt rokotetaan täällä huomisaamuna. Olemme alle 24 tunnin päässä tämän viruksen lopun alusta, Beshear kirjoitti Twitterissä sunnuntaina.

Yhdysvaltain lääkintäviranomaiset antoivat Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteelle hätäluvan perjantaina. Rokotteen jakelu alkaa maassa vain 11 kuukautta sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa raportoitiin ensimmäisistä covid-19-tartunnoista.

Varhain sunnuntaina Pfizerin tehtaasta Michiganin Kalamazoosta suuntasivat ensimmäiset kylmärekat UPS:n ja FedExin jakelukeskuksiin. Työntekijät osoittivat suosiotaan ensimmäisille matkaan lähteneille rekoille.

Luotiliivein varustautunut liittovaltion sheriffi valvoi kylmärekkojen lastausta Pfizerin lääketehtaalla Kalamazoossa sunnuntaina. Kuva: epa08882032
Luotiliivein varustautunut liittovaltion sheriffi valvoi kylmärekkojen lastausta Pfizerin lääketehtaalla Kalamazoossa sunnuntaina. Kuva: epa08882032

Maanantaina odotettiin ensimmäisten rokotelaatikoiden olevan perillä jo kaikissa 50 osavaltiossa. Kaikkiaan rokotteita kuljetetaan lähipäivinä 600:aan eri kohteeseen.

Massiivista logistista toimenpidettä vaikeuttaa se, että Pfizerin ja Biontechin rokotetta pitää säilyttää –70 celsiusasteessa, mikä vaatii valtavat määrät kuivaa jäätä ja erityisen kylmiä pakastimia.

Ensimmäiset rekat ja kuljetuslentokoneet vievät Tennesseestä ja Kentuckysta eteenpäin 145 lastia rokotetta eri puolille maata. Toinen ja kolmas aalto rokotteita lähtee kuljetukseen tiistaina ja keskiviikkona.

”Me emme kuljeta rahtia, vaan toivoa”

– Me emme kuljeta tänään rahtia, me kuljetamme toivoa, sanoi Andrew Boyle, UPS:n palkkaaman Boyle-kuljetusfirman johtaja Reutersin mukaan. Rokotteita lastattiin odottaviin koneisiin Lansingissa, paikalla oli turvallisuusmiehiä luotiliivit yllä.

Tarkoituksena on rokottaa yli 100 miljoonaa amerikkalaista, eli noin 30 prosenttia maassa asuvista, maaliskuun loppuun mennessä, sanoi rokotusoperaation pääneuvonantaja tohtori Mocef Slaoui Fox Newsille sunnuntaina.

Tämä ei vielä takaisi laumaimmuniteettiä, joka pysäyttäisi viruksen etenemisen. Siksi kasvomaskeja ja turvaetäisyyksiä tarvitaan vielä kuukausien ajan.

Monia amerikkalaisia myös arveluttaa uusein rokotteiden kehittämisen ennätyksellinen nopeus. He pelkäävät rokotettavien turvallisuuden olevan vaarassa.

– On kuitenkin kriittisen tärkeää, että useimmat amerikkalaiset päättävät ottaa rokotteen, Slaoui sanoi.

– Meitä huolestuttaa kovasti näkemämme epäröinti.

Joulukuun loppuun mennessä tarkoitus on saada rokotettua jo noin 20 miljoonaa ihmistä 40 miljoonalla rokoteannoksella. Pfizerin rokotteen lisäksi myöhemmin käyttöön tulee Modernan rokote, jonka hätälupa on lääkintäviranomaisten käsittelyssä torstaina.

Presidentti Donald Trumpin kanssa työskentelevät Valkoisen talon työntekijät kertoivat saavansa rokotteen pian, kertoivat New York Timesin lähteet. Jotkut heistä olivat huolissaan siitä, että heidät on asetettu etusijalle muihin kansalaisiin nähden.

Myöhemmin presidentti tviittasi, että hänen henkilökuntansa ”saa rokotteen myöhemmin ohjelmassa, ellei siihen ole erityistä tarvetta”.

Uusimmat

Fingerpori

comic