Uutiset

Yhdysvalloissa hallitus lähettää kansalaisille tuhannen dollarin sekkejä talouskriisin torjumiseksi – "amerikkalaiset tarvitsevat nyt käteistä"

Sekkien lähettäminen alkaa heti, ja ajatus saa kannatusta molemmista puolueista.
Amerikkalaiset tarvitsevat käteistä heti, Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin (kesk.) sanoi tiistaina.
Amerikkalaiset tarvitsevat käteistä heti, Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin (kesk.) sanoi tiistaina. Kuva: EPA

Yhdysvalloissa hallitus lähettää kansalaisille rahaa koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin torjumiseksi. Yli tuhannen dollarin (noin 910 euroa) sekit ovat osa suurempaa, noin tuhannen miljardin dollarin suuruista elvytyspakettia, kertoi Reuters.

– Amerikkalaiset tarvitsevat nyt käteistä, valtiovarainministeri Steven Mnuchin sanoi tiistaina.

Mnuchin lupasi sekkien olevan perillä kahden viikon sisällä. Hän varoitti senaattoreita, että jos elvytystoimet epäonnistuvat, joka viides yhdysvaltalainen voi jäädä työttömäksi.

Sekkien lähettämistä jokaiselle täysi-ikäiselle yhdysvaltalaiselle kannatti tiistaina sekä republikaani- että demokraattipuolue ja presidentti Donald Trump.

The Washington Postin mukaan Trump harkitsee summan olevan tätäkin suurempi, kun tiedot koronaviruksen talousvaikutuksista tarkentuvat.

Suurituloiset rajataan ulos

Sekki lähetetään jokaiselle veronmaksajalle. Mnuchinin mukaa miljoonatuloiset eivät saa rahalähetystä.

The Washington Post kirjoittaa talousasiantuntijoiden ympäri poliittista kenttää kannattavan ideaa, koska se on yksinkertainen ja nopea tapa elvyttää taloutta. Ihmisten ei tarvitse täyttää lomakkeita hakeakseen etuutta eikä rahan käyttökohdetta ole säädelty, kuten vaikkapa ruokakupongeissa.

Tuhat dollaria vastaa keskivertoamerikkalaisen viikkoansiota. Se on ensiapu, jolla työpaikkansa menettänyt turvaa vuokranmaksun ja ruokaostokset.

Rahan lähettämistä kritisoineet kysyivät, onko kansalaisia viisasta rohkaista lähteä kuluttamaan, kun heidän pitäisi pysyä koronaviruksen takia kodeissaan.

Sekkejä käytetty ennenkin

Rahan lähettämista on kokeiltu Yhdysvalloissa aiemminkin. Liittovaltio torjui vuosina 2008 ja 2001 taantumaa lähettämällä kotitalouksille 300–600 dollarin suuruisia sekkejä.

Ensimmäisen kerran sekkejä toimitettiin postitse 1930-luvun suuren laman aikaan. Silloin liittovaltio antoi aikuisille 300–600 dollaria ja 300 dollaria jokaista lasta kohti.

Uusimmat

Fingerpori

comic