Uutiset

Yhdysvalloissa jälleen yli tuhannen koronaviruskuoleman päivä

Yhdysvalloissa on todettu selvästi enemmän koronavirustartuntoja kuin missään muussa maassa. Kuva: EPA

Yhdysvalloissa on kuollut koronavirukseen viimeisen vuorokauden aikana ainakin 1  150 ihmistä, kertovat tartuntamääriä seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston luvut.

Kuolonuhrien määrä Yhdysvalloissa ylitti maanantaina 10  000:n rajan, ja on nyt Johns Hopkinsin mukaan 10  783. Yhdysvaltain edellä kuolonuhrien määrässä ovat vielä Italia yli 16  000:lla ja Espanja yli 13  000:lla kuolonuhrillaan.

Uusien kuolonuhrien määrä on laskenut hieman viime loppuviikon huippulukemista.

Yhdysvalloissa on todettu selvästi enemmän koronavirustartuntoja kuin missään muussa maassa. Tartuntoja todettiin maanantaina yli 30  000 lisää, ja niitä on nyt yhteensä yli 366  000. Selvästi eniten tartuntoja on New Yorkin osavaltiossa.

Wisconsinin republikaanit eivät halunneet siirtää vaaleja

Koronaviruksen leviämisestä huolimatta Wisconsinin osavaltiossa järjestetään tiistaina esivaalit. Wisconsinin korkein oikeus torppasi maanantaina esivaalien siirtämisen kesäkuulle.

Wisconsinin demokraattikuvernööri Tony Evers päätti maanantaina lykätä tiistaille kaavailtuja esivaaleja koronaviruspandemian takia kesäkuun 9. päivälle. Perusteluna oli vaalivirkailijoiden ja äänestäjien suojeleminen virukselta. Republikaanien hallussa olevat Wisconsinin senaatti ja alahuone kuitenkin valittivat asiasta osavaltion korkeimpaan oikeuteen.

Oikeus päätti äänin 4–2, ettei vaaleja saa siirtää. Äänestys meni ideologisten linjojen mukaan, niin että konservatiivituomarit vastustivat vaalien siirtämistä ja liberaalituomarit kannattivat sitä.

Wisconsinin demokraattipuolueen puheenjohtaja Ben Wikler tuomitsi oikeuden päätöksen ja sanoi, ettei puolue rohkaise demokraatteja äänestämään vaaleissa. Wikler kehotti republikaaneja toimimaan samoin.

Esivaaleja siirretty useassa osavaltiossa

Koronaviruksen alettua toden teolla levitä Yhdysvalloissa useimmat osavaltiot ovat siirtäneet esivaalejaan tai päättäneet pitää esivaalit vain kirjeäänestyksenä.

Esivaalit ovat vielä pitämättä noin puolessa osavaltioista, mutta Joe Bidenin katsotaan jo olevan erittäin lähellä demokraattien presidenttiehdokkuutta. Presidentti Donald Trumpin valinta republikaanien ehdokkaaksi puolestaan on ollut koko ajan läpihuutojuttu.

Trump osoitti Twitterissä suosiota Wisconsinin päätökselle pitää esivaalit alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Uusimmat

Fingerpori

comic