Uutiset

Yhdysvaltain edustajainhuone äänesti 25 miljardin postin lisärahoituksen puolesta

Lakiesityksen taustalla on huoli postiäänestyksen onnistumisesta marraskuun presidentinvaaleissa.
Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi lehdistötilaisuudessa lauantaina, että lakiesityksessä ei ole kyse ainoastaan vaaleista, vaan myös koronapandemiasta. Kuva: epa08601253
Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi lehdistötilaisuudessa lauantaina, että lakiesityksessä ei ole kyse ainoastaan vaaleista, vaan myös koronapandemiasta. Kuva: epa08601253

Postilaitoksen rahoitusta koskeva lakiehdotus meni lauantaina läpi Yhdysvaltain edustajainhuoneen äänestyksessä, uutistoimisto Reuters kertoo. Demokraattipuolueen alullepanema lakiesitys sisältää 25 miljardin lisärahoituksen postilaitokselle. Lisäksi se kieltää postin organisaatiomuutokset ja leikkaukset, jotka ovat herättäneet huolta postiäänestyksen onnistumisesta marraskuun presidentinvaaleissa.

Lakiesitys meni läpi äänin 257–150. Seuraavaksi esitys siirtyy republikaanijohtoisen senaatin käsittelyyn. Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell on todennut lausunnossaan, että senaatti ei tule hyväksymään esitystä ”missään nimessä”.

Myös Valkoinen talo vastustaa lakiesitystä jyrkästi.

Kuitenkin 26 republikaaniedustajaa rikkoi puolueriviä ja kannatti lakiesitystä harvinaisessa puhemies Nancy Pelosin koolle kutsumassa lauantaikokouksessa. Lisäksi 23 republikaania jätti äänestämättä.

Postitse äänestävien määrän uskotaan kasvavan marraskuun presidentinvaaleissa koronaviruspandemian vuoksi. Presidentti Donald Trump on huolestuttanut demokraatteja väittämällä toistuvasti, että postiäänestys mahdollistaa vaalivilpin.

Demokraatit syyttävät Trumpia pyrkimyksistä saada ihmisiä luopumaan postiäänestyksestä saadakseen etulyöntiaseman demokraattiehdokas Joe Bideniin nähden presidentinvaaleissa. Puolue on julistanut, että lakiesityksessä on kyse kansalaisten elintärkeiden palveluiden, kuten lääketoimitusten, ylläpitämisestä.

Trump sanoi 13. elokuuta, että hän estää demokraattien yrityksiä sisällyttää lisärahoitusta postille ja vaalien infrastruktuurille osana uutta koronatukipakettia estääkseen ihmisiä äänestämästä postitse.

Postilaitoksessa on viime kuukausina tehty leikkaustoimenpiteitä, jotka ovat erityisesti viime viikkoina hidastaneet postinjakelua. Posti ilmoitti reilu viikko sitten, että useimmissa osavaltioissa on merkittävä riski, etteivät postiäänet ehdi ääntenlaskuun ajoissa.

Postilaitoksen johtaja Louis DeJoy ilmoitti tiistaina, että kaikki postin leikkaustoimenpiteet jäädytetään ainakin vaaleihin asti. DeJoy sanoi perjantaina, että postilaitos toimittaisi äänestyslipukkeet turvallisesti ja ajallaan marraskuun vaaleissa, mutta sanoi, että vaalien jälkeen postilaitoksessa voidaan nähdä suuria muutoksia.

Demokraatit kuitenkin pitävät kiinni siitä, että lainsäädännölliset toimet ovat tarpeen. Kongressin sääntövaliokunnan puheenjohtaja Jim McGovern kommentoi Reutersin mukaan, ettei hallintoon voi yksinkertaisesti luottaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti