Uutiset

Yhdysvaltain itärannikolle iskeytyvä Florence on poikkeuksellinen hurrikaani

Hurrikaanin odotetaan saavan aikaan valtavaa tuhoa. Se liikkuu hitaasti, minkä takia alueelle sataa jopa metri vettä.
Nasa välitti kuvan hurrikaani Florencesta, joka näytti tällaiselta Kansainväliseltä avaruusasemalta katsottuna keskiviikkona.

Yhdysvaltojen itärannikolle tänään iskevä hurrikaani Florence heikkeni torstaina kakkosluokan hurrikaaniksi. Sen odotetaan yhä kylvävän valtavaa tuhoa Pohjois- ja Etelä-Carolinan rannikolle.

Florencen tekee poikkeukselliseksi se, että yleensä hurrikaanit eivät iske näin pohjoiseen. Yleensä hurrikaanit heikentyvät rannikolle tullessaan ja siirtyvät nopeasti sisämaahan.

Mutta ei Florence. Sen odotetaan jumiutuvan lähelle rannikkoa, vahvistuvan ja liikkuvan sen suuntaisesti lounaaseen kohti Georgiaa, kertoi Weather Channelin meteorologi Greg Postel
USA Today -lehdelle.

– En koskaan ole nähnyt mitään tällaista, hän sanoi.

Kansallisen sääpalvelun mukaan Florence on ”elämän suurin myrsky” Carolinan rannikolla.

Florencen odotetaan etenevän pitkin rannikkoa kävelyvauhtia ja pysyvän siellä lauantaihin saakka.

Suurimmat tuhot odotetaan tulevan Florencen nostattamasta jopa nelimetrisestä hyökyaallosta, joka voi ulottua talojen kattojen yli.

Tulvia myös sisämaassa

Koska Florence etenee hitaasti, sen tuomat sateet nostattavat kovia tulvia muuallakin kuin rannikkoalueella. Osissa Pohjois-Carolinaa saattaa sataa jopa noin metrin verran. Sama määrä sataa esimerkiksi pääkaupunki Washingtonissa yleensä vuoden aikana.

Florencen tuhovoimaa lisää myös se, että Carolinan korkeudella tällaisia hurrikaaneja koetaan erittäin harvoin. Viimeksi alueen jyräsi 29 vuotta sitten hurrikaani Hugo.

Uutiskanava CNN:n meteorologin Chad Myersin mukaan alueella asuu nyt 25 prosenttia enemmän ihmisiä kuin Hugon aikoihin.

– Monet ihmiset eivät ole koskaan nähneet näin voimakasta myrskyä… Heillä ei ole käsitystä, mitä hyökyaalto tekee kodille, mitä tuuli tekee kodille ja miten koti saadaan turvallisemmaksi, hän sanoi.

Torstaina Florencen tuulet olivat heikentyneet 175 kilometriin tunnissa eli 48 metriin sekunnissa. Hurrikaanin vaikutusalueella asuu noin kymmenen miljoonaa ihmistä.

Evakkoon on määrätty jopa 1,7 miljoonaa ihmistä Etelä- ja Pohjois-Carolinassa sekä Virginiassa.

Moottoritiet yksisuuntaisiksi

Florencen aiheuttamia vahinkoja on ehditty arvioida jo etukäteen. Analyysifirma CoreLogicin mukaan se tulisi aiheuttamaan vahinkoja yli 170 miljardin dollarin edestä. Koteja ja liikerakennuksia se turmelisi liki 759 000 kappaletta.

Energiayhtiöt varoittavat Florencen voivan viedä joiltakin alueilta sähköt viikkokausiksi.

Ennakoiduille katastrofialueille on lähetetty 2 700 kansalliskaartin sotilasta rakentamaan asuinsuojia, varastoimaan ruokaa ja ohjaamaan liikennettä.

Tärkeimmät moottoritiet rannikolta sisämaahan oli käännetty yksisuuntaisiksi. Niillä on ollut viime päivinä jättimäiset ruuhkat.

Uusimmat

Fingerpori

comic