Uutiset

Yhdysvaltain liittovaltio aloittaa teloitukset ensi kertaa yli 15 vuoteen – "suurin yllätys on, että kesti näin kauan"

Kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet oikeusministerin ilmoittamaa ja presidentin kannattamaa järjestelyä.
Oikeusministeri William Barr (vas.) ilmoitti torstaina, että Yhdysvaltain liittovaltio jatkaa kuolemantuomioiden täytäntöön panoa. Presidentti Donald Trump on kannattanut kuolemanrangaistusta. Kuva: MICHAEL REYNOLDS
Oikeusministeri William Barr (vas.) ilmoitti torstaina, että Yhdysvaltain liittovaltio jatkaa kuolemantuomioiden täytäntöön panoa. Presidentti Donald Trump on kannattanut kuolemanrangaistusta. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet Yhdysvaltain liittovaltion päätöstä jatkamaa kuolemantuomioiden toimeenpanoa yli 15 vuoden tauon jälkeen.

Päätöksestä kertoi maan oikeusministeri William Barr torstaina. Viiden murhaajan tuomiot pannaan täytäntöön joulukuussa 2019 ja tammikuussa 2020, kertoo The New York Times. Tuomiot pannaan täytäntöön pentobarbitaali-nimisellä lääkeaineella.

Kuolemanrangaistus sisältyy liittovaltion lainsäädäntöön, mutta siitä annettuja tuomioita ei ole pantu täytäntöön sitten vuoden 2003. Presidentti Donald Trump on kuitenkin kannattanut tuomiota.

”Yllätys, että kesti näin kauan”

Kuolemantuomiota vastustavat yhdistykset ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä päätökseen. Esimerkiksi perustuslain takaamien oikeuksien toteutumista valvova American Civil Liberties Union kritisoi päätöstä ja sen aikataulutusta.

– Tapausten arviointiin tarvitaan aikaa, eikä niiden niputtamiseen ja kiirehtimiseen tällä tavalla ole mitään perusteita, ryhmän edustaja Cassy Stubbs
sanoi BBC:n mukaan.

Death Penalty Information Centerin edustaja Robert Dunham puolestaan totesi, ettei ministerin ilmoituksen valitettavuudesta huolimatta ollut yllättynyt siitä.

– Presidentti Trump on kuolemanrangaistuksen vankka kannattaja, Dunham totesi.

– Ei ole siis yllättävää, että hän haluaa edistää tuomioiden täytäntöönpanoa. Suurin yllätys on, että siinä kesti näin kauan.

Yli 2 500 vankia odottaa teloitusta

Liittovaltion ohella maan 50 osavaltiosta 29 sisällyttää kuolemantuomion lainsäädäntöönsä, vaikka osassa niistä rangaistusta ei ole pantu täytäntöön vuosiin.

Tällä hetkellä noin 2 700 vankia Yhdysvalloissa odottaa kuolemantuomion täytäntöönpanoa rangaistusta vastustavan kansalaisjärjestö Death Penalty Infon tilastojen mukaan

Vuosittain maassa toimeenpantujen kuolemantuomioiden määrä on laskenut 1990-luvun huippuvuosista tuntuvasti. Vuonna 1998 tuomioita langetettiin 295 ja pantiin täytäntöön 68 kappaletta. Vuonna 2018 tuomioita annettiin 43 ja toteutettiin 25 tapauksessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti