Uutiset

Yhdysvaltain oikeusministeri: Trump ei häirinnyt Venäjä-tutkintaa – tulkinnan takana oleva raportti tulossa julki

Barr myös korosti, että Trumpin kampanjatiimi ei raportin mukaan osallistunut Venäjän vaalihäirintään.
William Barr piti tiedotustilaisuuden ennen Mueller-raportin julkaisua. Kuva: PETE MAROVICH
William Barr piti tiedotustilaisuuden ennen Mueller-raportin julkaisua. Kuva: PETE MAROVICH

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr on pitänyt tiedotustilaisuuden erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan raportin julkaisun alla.

Vuoden alussa virkaan nimitetty Barr korosti, että Venäjän tiedusteluviranomaiset häiritsivät Yhdysvaltain vaaleja, mutta Muellerin tutkinnan mukaan Trumpin lähipiiri ei osallistunut asiaan millään tavalla.

– Erikoissyyttäjän raportin mukaan tutkinta ei löytänyt todisteita siitä, että Trumpin kampanjan jäsenet juonittelivat tai koordinoivat Venäjän hallituksen kanssa osana sen vaalihäirintää, Barr sanoi tiedotustilaisuudessa BBC:n mukaan.

Oikeusministeri kommentoi myös raportin aiemmin julkaistussa tiivistelmässä tekemäänsä johtopäätöstä, jonka mukaan Trump ei häirinnyt Venäjä-tutkintaa.

Barrin mukaan Mueller ei keräämänsä tiedon pohjalta itse ottanut kantaa siihen, häiritsikö Trump tutkintaa vai ei. Näin ollen hän kertoo itse joutuneensa tekemään päätöksen.

– Varaoikeusministeri [Rod Rosenstein] ja minä tulimme siihen lopputulokseen, että erikoissyytäjän keräämän todistusaineisto ei riitä todistamaan, että presidentti esti oikeuden toteutumista, Barr sanoi Reutersin mukaan.

Demokraatit vaativat Muelleria ääneen

Barr ei edelleenkään julkaise raporttia kokonaisuudessaan, vaan siitä on salattu asioita neljällä eri perusteella.

Demokraatit ovat kritisoineet päätöstä.

Ennen Barrin lehdistötilaisuutta edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja senaatin demokraatteja johtava Chuck Schumer vaativat, että Muller todistaisi valanalaisena kongressissa. He kutsuivat Barrin tapaa käsitellä asiaa vahvasti puolueelliseksi.

Barr on päättänyt olla julkaisematta raporttia kokonaisuudessaan. Barr vastaa raportin salatuista kohdista, jotka on luokiteltu neljään kategoriaan, kertoi Reuters.

Muellerin tutkinnan myötä 34 ihmistä ja 3 venäläisyritystä vastaan on nostettu syytteet . Syyllisiksi todettujen joukossa ovat Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort, lakimies Michael Cohen ja entinen neuvonantaja Michael Flynn.

Uusimmat

Fingerpori

comic