Uutiset

Yhdysvaltain oikeusministeriö selvittää, onko presidentin armahdus yritetty saada lahjusta vastaan

Tiistaina julkisiksi tulleista asiakirjoista ei selviä kenenkään asiaan mahdollisesti osallistuneen henkilön nimi tai lahjontasuunnitelman yksityiskohtia.
Yhdysvalloissa selvitetään julkistettujen asiakirjojen mukaan, onko Valkoiseen taloon siirretty rahaa presidentin armahdusta vastaan. Arkistokuva. Kuva: KEVIN DIETSCH / EPA
Yhdysvalloissa selvitetään julkistettujen asiakirjojen mukaan, onko Valkoiseen taloon siirretty rahaa presidentin armahdusta vastaan. Arkistokuva. Kuva: KEVIN DIETSCH / EPA

Yhdysvaltain oikeusministeriö selvittää epäilyä rikoksesta, jossa Valkoiseen taloon olisi siirretty rahaa presidentin armahdusta vastaan.

Asia käy ilmi liittovaltion asiakirjoista, jotka tulivat julkisiksi tiistaina.

Asiakirjat julkaisseen tuomari Beryl Howellin mukaan tutkinnassa on kyse armahduksen ostamisesta lahjusta vastaan.

Julkiseksi tulleista asiakirjoista selviää, että liittovaltion syyttäjät ovat saaneet todisteita suunnitelmasta, jossa jokin taho ”tarjoaa merkittävää poliittista lahjoitusta presidentin armahdusta tai rangaistuksen lieventämistä vastaan”.

Trumpilta odotetaan useita armahduksia

Miltei puolet18 sivun mittaisesta asiakirjasta on salattu.

Julkisesta osiosta ei käy ilmi kenenkään asianosaisen nimiä tai mitään lahjontasuunnitelman yksityiskohtia.

Henkilöt ovat ilmeisesti olleet Valkoisessa talossa lobbaustarkoituksessa, mutta he eivät ole rekisteröityneet lobbareiksi kuten säännöt edellyttävät.

Asiakirjojen mukaan heidän tavoitteenaan on ollut varmistaa armahdus tai tuomion lieventäminen henkilölle, jonka nimi on asiakirjoissa salattu.

Yhdysvaltain presidentillä on laaja oikeus armahtaa rikostuomion saaneita henkilöitä.

Viime viikolla presidentti Donald Trump armahti entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa Michael Flynnin.

Trumpin odotetaan armahtavan vielä useita rikostuomion saaneita lähipiiriinsä kuuluneita henkilöitä ennen presidenttikautensa päättymistä. Hänen on arvioitu mahdollisesti armahtavan perheenjäseniään ennakolta, vaikkei heitä ole vielä syytetty rikoksista.

Uusimmat

Fingerpori

comic