Uutiset

Yhdysvaltain paluu ydinsopimukseen uhattuna – Iran hyväksyi lain uraanin rikastamisesta, ydintutkijan salamurhan tavoite saattoi olla neuvottelujen sotkeminen

Iran hyväksyi lain, jonka nojalla maa lisää uraanin rikastamista ja estää YK:n tarkkailijoita saapumasta maahan.
Iran uhkaa rikastaa uraania runsaasti yli ydinsopimuksessa sallittujen rajojen, jos sopimuksen allekirjoittajamaat eivät löysää talouspakotteita kahden kuukauden kuluessa. Arkistokuva: Arakin raskasvesireaktori. Kuva: HAMID FORUTAN
Iran uhkaa rikastaa uraania runsaasti yli ydinsopimuksessa sallittujen rajojen, jos sopimuksen allekirjoittajamaat eivät löysää talouspakotteita kahden kuukauden kuluessa. Arkistokuva: Arakin raskasvesireaktori. Kuva: HAMID FORUTAN

Iranilaisen ydintutkijan salamurha ja maan parlamentin keskiviikkona hyväksymä laki uraanin rikastamisen lisäämisestä uhkaavat Yhdysvaltain paluuta Iranin ydinsopimukseen.

Uuden lain mukaan Iran rikastaisi uraania 20 prosenttiin, kun vuoden 2015 ydinsopimus sallii enintään 3,67 prosentin rikastamisen. Laki estäisi myös YK:n tarkkailijoita vierailemasta Iranissa.

Rikastamisrajoituksen ja koko ydinsopimuksen tavoite on estää Irania kehittämästä ydinasetta.

Iran sanoo, että uraanin rikastaminen aloitetaan kahden kuukauden kuluttua, jos Iranin vastaisista, maan talouden romahduttaneista talouspakotteista ei luovuta.

Maan parlamentti hyväksyi lain alle viikko sen jälkeen, kun Iranin ydinohjelman johtajana pidetty ydintutkija Mohsen Fakhrizadeh salamurhattiin Iranissa.

Esimerkiksi CNN:n ja New York Timesin haastattelemien yhdysvaltalaisten tiedustelulähteiden mukaan salamurha oli Israelin käsialaa.

Iran alkoi syyttää Israelia salamurhasta heti iskun jälkeen. Israel ei ole kiistänyt syytöksiä tai kommentoinut salamurhaa muutoinkaan. Aiemmin Israel on nimennyt ydintutkija Fakhrizadehin yhdeksi Israelin suurimmaksi viholliseksi.

Biden haluaa palata ydinsopimukseen

Vastavalittu presidentti Joe Biden on toistuvasti sanonut haluavansa palauttaa Yhdysvallat Iranin ydinsopimukseen, josta nykyinen presidentti Donald Trump vetäytyi yksipuolisesti vuonna 2018.

Biden sanoi keskiviikkona New York Timesille, että hän aikoo muun muassa painostaa Irania lopettamaan ohjusviennin sen Lähi-idän liittolaisille. Tärkeintä Bidenin mukaan on kuitenkin palata ydinsopimukseen.

– Paras tapa saada alueelle [Lähi-itään] vakautta, on vaikuttaa Iranin ydinohjelmaan, Biden sanoi lehdelle.

Iranin presidentti Hassan Rouhani on toivonut Bidenin valinnan tuovan Yhdysvallat takaisin ydinsopimukseen.

BBC:n mukaan Rouhani vastustaa uuden lain toimeenpanemista ja uraanin rikastamisen lisäämistä, koska se on ”diplomatian kannalta vahingollista”.

Salamurha hankaloittaa neuvotteluja

Tulevat viikot ovat ratkaisevia sen kannalta, mitä tammikuussa kautensa aloittava Biden onnistuu neuvottelemaan Iranin kanssa ydinsopimuksesta.

Keskiviikkona hyväksytty uusi laki antaa esimakua Iranin reagoinnista ydintutkijansa salamurhaan. Maa on vannonut kovia vastatoimia.

Mitä voimakkaammin maa reagoi, sitä hankalammat neuvotteluista tulevat.

Ydintutkijan salamurhan mahdollisena motiivina on pidetty juuri Iranin ja Yhdysvaltain neuvotteluiden vaikeuttamista.

Neuvotteluiden hankaloitumista haluaisi muun muassa Israel. Maan pääministeri Benjamin Netanjahu vaati Bidenin valinnan jälkeen painokkaasti, ettei Yhdysvallat palaisi vuoden 2015 ydinsopimukseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic