Uutiset

Yhdysvaltain puolustusministeri: Ei ole olemassa päätöstä lähteä Irakista

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper kiistää, että Yhdysvaltain joukot vetäytyisivät Irakista. Hänen mukaansa päätöstä vetäytymisestä ei ole tehty. Kuva: EPA

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper kiistää, että Yhdysvaltain joukot vetäytyisivät Irakista. Hänen mukaansa päätöstä vetäytymisestä ei ole tehty.

Ennen Esperin ulostuloa uutisoitiin, että Yhdysvaltojen armeija oli kertonut Irakin armeijalle, että se valmistautuu vetämään joukkoja maasta. Tieto perustuu amerikkalaisten Irakin armeijan yhteisoperaatioista vastaavalle irakilaiskomentajalle lähetettyyn kirjeeseen, jonka uutistoimisto AFP on nähnyt.

– Ei ole olemassa päätöstä lähteä Irakista. Ei ole tehty päätöstä lähteä Irakista. Piste, puolustusministeri sanoi päivää sen jälkeen, kun Irakin parlamentti päätti kehottaa hallitusta häätämään liittouman joukot maasta.

– Kirje on epäjohdonmukainen suhteessa tilanteeseemme, Esper lisäsi.

Esikuntapäällikkö: kyseessä oli luonnos

Kirjeen mukaan amerikkalaisjoukkoja sijoitettaisiin uudelleen lähipäivinä ja -viikkoina, koska ne valmistautuvat siirtymään pois maasta.

– Jotta tämä tehtävä voitaisiin suorittaa, liittouman joukkojen on ryhdyttävä tiettyihin toimiin, joilla varmistetaan, että siirtyminen pois Irakista tapahtuu turvallisella ja tehokkaalla tavalla, sanottiin Irakissa olevien amerikkalaisjoukkojen komentajan, prikaatikenraali William Seelyn allekirjoittamassa kirjeessä.

Maavoimien esikuntapäällikkö Mark Milleyn mukaan kirje oli luonnos, mutta sitä ei ollut tarkoitus lähettää juuri nyt.

– Tämä oli McKenzien virhe, Milley sanoi maanantaina toimittajille viitaten kenraali Kenneth ”Frank” McKenzieen.

– Sitä ei olisi pitänyt lähettää.

Kulttuurikohteet eivät ole listalla

Puolustusministeri Esper myös antoi ymmärtää, että Yhdysvallat ei tule kohdistamaan iskuja iranilaisiin kulttuurikohteisiin. Asiaa tiedusteli ministeriltä CNN.

Maan presidentti Donald Trump ilmoitti muutamaa päivää aikaisemmin, että Yhdysvallat olisi valmis iskemään kohteisiin, jotka olisivat merkittäviä iranilaiselle kulttuurille.

– Olkoon tämä varoitus Iranille, että jos Iran iskee kehenkään amerikkalaiseen tai amerikkalaiseen omaisuuteen, olemme ottaneet kohteeksi yhteensä 52 iranilaista kohdetta, joista osa on hyvin merkittäviä Iranille sekä iranilaiselle kulttuurille, presidentti tviittasi aikaisemmin.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic