Uutiset

Yhdysvaltain puolustusministeriö: Puolan tarjous toimittaa hävittäjiä Ukrainaan Nato-tukikohdan kautta ei ole kestävä

Yhdysvaltojen hallinnon edustaja kertoi eilen, ettei asiaa oltu koordinoitu Yhdysvaltain ja Puolan välillä etukäteen.
Puolan ulkoministeriö kertoi eilen, että se voisi luovuttaa vanhoja Mig-29-hävittäjiään Yhdysvalloille saksalaiseen Ramsteinin lentotukikohtaan, josta Yhdysvallat luovuttaisi ne eteenpäin Ukrainaan. Yhdysvallat yllättyi Puolan ilmoituksesta. Lehtikuva/AFP PHOTO / US Army / Kevin Sterling Payne

Puolan tarjous viedä Mig-29-hävittäjiä Ukrainaan saksalaisen lentotukikohdan kautta ”ei ole kestävä”, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby tiedotteessa.

Tiedottajan mukaan hävittäjien lennättäminen Yhdysvaltain ja Naton käyttämästä lentotukikohdasta ”Venäjän haastamaan Ukrainan ilmatilaan aiheuttaa vakavia huolia koko Natolle”.

Puolan ulkoministeriö kertoi eilen, että se voisi luovuttaa vanhoja Mig-29-hävittäjiään Yhdysvalloille saksalaiseen Ramsteinin lentotukikohtaan, josta Yhdysvallat luovuttaisi ne eteenpäin Ukrainaan.

Yhdysvallat yllättyi Puolan ilmoituksesta. Yhdysvaltojen hallinnon edustaja kertoi eilen maan senaatin kuulemisessa, ettei asiaa oltu koordinoitu Yhdysvaltain ja Puolan välillä etukäteen.

Puolan hallitus saa päättää itse, antaako hävittäjiä Ukrainan käyttöön, Kirby kertoi. Hänen mukaansa Puolan ehdotus tuo kuitenkin ilmi asiaan liittyviä monimutkaisuuksia.

–  Jatkamme keskustelua Puolan ja muiden Nato-liittolaistemme kanssa asiasta ja sen luomista logistisista vaikeuksista, mutta uskomme, ettei Puolan ehdotus ole kestävä, kertoo Kirby.

Hävittäjien toimittaminen Nato-maista Ukrainaan on ollut arkaluontoinen asia, koska jotkut Natossa pelkäävät sen tekevän Natosta sodan osapuolen. Yhdysvallat on aiemmin ollut asian suhteen varovainen sanankäänteissään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic